Er-Rızk Camii'nin minaresi 610 yıl sonra yeniden inşa edilecek
Batman’ın Hasankeyf ilçesindeki Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak eserleri korumaya yönelik düzenlenen çalışmalar kapsamında Eyyubiler döneminde yapılan Er-Rızk Camiinin minaresi yeni yerleşim yerine taşınma çalışmaları tamamlandı.
610 yıl önce Eyyubi Hükümdarı Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Er-Rızk Camiinin minaresi taş taş sökülerek taşındı. Er-Rızk Camisine ait 3 parçanın taşınması için hazır halde bulunduğu ve Hasankeyf çarşısının boşaltılmasından sonra yapılacak özel bir yol ile taşınacağı belirtildi.
Taş taş söküldükten sonra taşıma işlemleri tamamlanan Er-Rızk Camii minaresinin ardından taşınacak olan caminin diğer parçalarıyla birlikte minare yeni yerleşim alanında 610 yıl sonra tekrar inşa edilecek.
Er-Rızk Camii'nin tam olarak ne zaman yeniden inşa edileceği ve tekrar ibadete açılıp açılmayacağı konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.
Er-Rızk Camii
Cami, Dicle Nehri'nin doğusunda Artuklu Köprüsü ayağına yakın bir mevkide yer almaktadır. Eyyubi Hükümdarı Sultan Süleyman tarafından 1409 (H. 811) tarihinde yaptırıldı. Güneydeki ibadet mekânı heyelan yüzünden çok büyük oranda yıkılan cami, günümüze harimin kuzey duvarı ile avlu giriş cephesi, taç kapı ve minaresi ile ulaşmıştır.
Caminin kuzeydoğu köşesine bitişik yüksek kare prizma kaide üzerindeki minare, küçük mozaikler halinde kesilmiş renkli taşlar kakma tekniği ile düzenlenmiş ince geometrik örgülerle kaplanmıştır. Şerefesine iki merdivenle ulaşılan minare gövdesindeki geometrik bezemeler ve kufi hatlı Arapça yazılar, dikkat çekicidir.
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03Murat Çiçek ile röportaj:
- 04YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01BEŞİRİ CEZAEVİ’NİN SU SORUNU ÇÖZÜME KAVUŞUYOR
- 02Sendikalar ve STK’lar Batman’da 1 Mayıs’ta birleşti
- 03OKUL GÜVENLİĞİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- 04DOLANDIRICILIK OPERASYONUNDA 5 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
- 05M. FEYYAZ EKMEN VEFATININ 5. YILINDA MEZARI BAŞINDA ANILDI
- 06AHMED-İ HANİ MESİRE ALANI İNCELENDİ
- 07CEM ŞİVAN ERGÜL SARAYBOSNA’DAN BÜYÜK ÖDÜLLE DÖNDÜ
- 082 GÜNDE 12 KAMYON ATIK TAŞINDI, 50 TONLUK TEMİZLİK YAPILDI
- 09Yedi-İki Robotik ve Teknoloji Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu
- 10İLK KEZ SPOR HEKİMLİĞİ GELDİ
- 11BAŞKAN ÇETİN: “ALIN TERİ, MİLLİ GÜCÜMÜZ VE BİRLİĞİMİZİN TEMİNATIDIR”
- 12VALİ CANALP’TEN 1 MAYIS MESAJI
- 13GÜNEY ÇEVRE YOLU İNCELENDİ
- 14TÜZÜN, “ÜRETİM VE İSTİHDAM OLMADAN REFAH ARTMAZ”
- 15BESO’DAN %15 İNDİRİMLİ SAĞLIK PROTOKOLÜ




Henüz Yorum yok