“Türkiye genelinin yüzde 71,9’u egzersiz yapmıyor”
"Sağlık İçin Hareket Et Günü" münasebetiyle açıklama yapan Batman Halk Sağlığı Müdürlüğü, Türkiye genelinde erkeklerin yüzde 67,6’sının, kadınların yüzde 76,5’inin, toplamda ise yüzde 71,9’unun egzersiz yapmadığına dikkat çekti.
Batman Halk Sağlığı Müdürlüğü, "10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Et Günü” münasebetiyle yazılı bir açıklama yaptı.
Fiziksel aktivitenin, bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan biri olduğu belirtilen açıklamada, “Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivit (fiziksel hareketsizlik), dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır (dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6’sı). Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25’inin, diyabetin yüzde 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30’unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, HDL seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir.” denildi.
Dünya genelinde fiziksel hareketsizliğin, kötü beslenme ile birlikte ortalama toplam sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 2’si ile ilişkilendirildiğine değinilen açıklamada, “Yetişkinler için haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddetle fiziksel aktivite yapılması sağlığın korunması, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için gereklidir. Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir. Örneğin, tempolu yürüyüş –saatte yaklaşık 5 kilometre, bisiklete binme –saatte 16 kilometreden az, hafif tempolu koşu- saatte 8 kilometreden az. 5-17 yaş grubu çocukların ise günde en az 60 dakika orta şiddetten şiddetli aktiviteye doğru giden aktivite yapması önerilmektedir.” ifadelerine yer verildi.
Bakanlıkça gerçekleştirilen ‘Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’nın yayımlanmamış ön raporuna göre; Türkiye genelinde erkeklerin yüzde 67,6’sının, kadınların yüzde 76,5’inin, toplamda ise yüzde 71,9’unun egzersiz yapmadığına dikkat çekilen açıklamada, 6-11 yaş grubu çocukların yüzde 58,4’ünün düzenli olarak egzersiz yapmadığı kaydedildi.
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 05Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 06Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 07ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 10DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01BATMAN BELEDİYESİ’NİN 2026 BÜTÇESİ 12 MİLYAR 300 MİLYON TL
- 02“Son 54 yılın en sert kışı yaşanıyor”
- 03Ruhsatlandırma çalışmalarında rekor
- 04Çiftçi, esnafın talepleri için Ankara yolcusu
- 05Aranan 23 şahıs yakalandı
- 06UYGULAMALI SINAV ÖNCESİ BELEDİYEDEN PİST TEMİZLİĞİ
- 07Başkan Kaplan, Esnafa Faizsiz Kredi Desteği Sağlanmalıdır.
- 08Petrol - İş, “Enflasyon karşısında petrol emekçisinin ücreti eriyor”
- 09Ekmen, "Emekliler toplumun yükü değil, vicdanıdır"
- 10GELECEĞE ATILAN EN BÜYÜK YATIRIM: ALTYAPI MASTER PLANI
- 11Batman’da emekçilerden ortak çağrı : “Sefalete alışmayacağız”
- 12BELEDİYE’DEN BUZLANMAYA KARŞI 24 SAATLİK SEFERBERLİK
- 13BESO Başkanı Çiftçi, “Esnaf için konut, dijital pazar ve sosyal projeler hayata geçiyor”
- 14ŞİKÂYETLERİN YÜZDE 98’İ ÇÖZÜME KAVUŞTURULDU
- 15TARIM PERSONELİNE SINAV MÜJDESİ




Henüz Yorum yok