"Kanserde erken teşhis ve tedavi çok önemli"
Batman İl Kültür Merkezinde Dünya Kanser Günü dolayısıyla düzenlenen "Kadın kanserleri ve tarama yöntemleri" konulu konferansta, kanserde erken tanının önemine vurgu yapılarak 2018 yılında yapılan çalışmalara değinildi.
Etkinlikte konuşan Batman İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, kanserde erken teşhis ve tedavinin çok önemli olduğuna işaret etti.
Pamukçu, "Kansere karşı mücadelede farkındalığı artırarak, hastalık hakkında eğitim vererek önlenebilir, milyonlarca kaybın önüne geçmek hedeflenmektedir. Kötü beslenme, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınmasıyla kansere yakalanma oranı azalacaktır. Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte birini önlemek mümkündür. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabilir ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak bireylerin yaşam süreleri uzatılabilmektedir." dedi.
"KETEM'e ve aile hekimliklerine kanser taramaları yapılmalıdır"
2018 yılında 20 bin kadının meme kanseri taraması, 9 bin kadınının rahim ağzı kanseri taraması ve 50 bin vatandaşın kolon kanseri taramasının yapıldığını vurgulayan Pamukçu, "Erken evrede tespit edilen 150'nin üzerinde rahim ağzı kanserinin tedavileri gerçekleştirilmiştir. Yüce Rabbimizin bize emanet ettiği bu canı korumak sağlığımıza dikkat etmek gelecek nesillerin daha sağlıklı büyümesi ve gelişmesi siz değerli kadınlarımızın elindedir. 30-69 yaş vatandaşlarımızı KETEM'e ve aile hekimliklerine kanser taramalarını yaptırmak üzere davet ediyoruz." diye konuştu.
"Bazı belirtiler karşısında doktora başvurulmalı"
Rahim ağzı, meme ve kolon kanserinde erken tanının önemi konularında sunum yapan Uzman Dr. Sercan Çelik ve Uzman Dr. Esin Erdoğan, kanserin belirtileriyle ilgili şu bilgileri paylaştı:
"Yutkunma güçlüğü ve hazımsızlık, uzun süre iyileşmeyen yaralar, ses kısıklığı ve sebepsiz öksürük, ben ve siğillerin büyümesi, renk ve şekil değiştirmeleri, meme veya herhangi bir yerdeki şişlik ve sertlik, vücudun herhangi bir yerinden gelen akıntılar ve normal dışı kanamalar, büyük veya küçük abdest yapmadaki değişiklikler ile ilgili hekime başvurmak gerekir."
Programdan sonra İl Sağlık Müdürlüğü tarafından oluşturulan kanser tarama aracında talep eden kadınların rahim ağzı kanseri taramaları için smear alındı.
Yazarlar
- 01YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 02Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 03İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 04ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 05 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 06Murat Çiçek ile röportaj:
- 07DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01KAN BAĞIŞI BİNLERCE HASTAYA UMUT OLDU
- 02BAYRAMIN GÖRÜNMEYEN YÜKÜ: 3 GÜNDE 1450 TON ÇÖP TOPLANDI
- 03Batman’da Trafik Kontrol Merkezi Kuruldu
- 04EKREM TÜZÜN ÖNDERLİĞİNDE BAYRAM ZİYARETLERİ
- 05BAYRAMDA ANLAMLI ZİYARETLER
- 06HEYELAN SONRASI YOLLAR HIZLA AÇILIYOR
- 07“SU KRİZİ KAPIDA, ACİL ÖNLEM ŞART”
- 08“BAYRAMLAR, BARIŞ VE KARDEŞLİĞİN EN GÜÇLÜ SEMBOLÜDÜR”
- 09BAKAN ŞİMŞEK VE KAYA’DAN BATMAN TEŞKİLATINA EKONOMİ SUNUMU
- 10BELEDİYE, YOLDA OLAN VATANDAŞLARI MİSAFİR ETTİ
- 11BELEDİYE VEZNELERİ BAYRAMDA DA AÇIK OLACAK
- 12BELEDİYE BAYRAM TEMİZLİĞİNE ERKEN BAŞLADI
- 13CANALP: GÖNÜLLERE DOKUNMAYI İHMAL ETMEYELİM
- 1418 MART ÇANAKKALE ZAFERİ TÖRENLE KUTLANDI
- 15“300 BİN VATANDAŞIMIZI İFTAR SOFRALARINDA BULUŞTURDUK”




Henüz Yorum yok