BİBER SALÇASI GEÇİM KAYNAĞI OLDU
Batman’da satışa sunulmak üzere ilk kez üretimi yapılan ve yemeklerin vazgeçilmezleri arasında yer alan biber salçası, bin bir emek harcanarak sofralara hazır hale getiriliyor.
Her yıl yaz ayının sonuna doğru başlayan kış hazırlıkları tarlada toplanan acı ve tatlı biber birçok merhaleden geçirildikten sonra güneşte bekletilip salça haline getiriliyor.
Makinada el değmeden çekimi yapılan biber suyu güneşte kurutuluyor. Bir süre sonra güneşe serilen biber suyunun son çekimi olan ikinci çekimi yapılıp tekrar güneşe seriliyor.
Bu zahmetli yolculuğun ardından yenilecek duruma gelen biber salçası 5 ve 7 kiloluk kavanozlara konulup hazır hale getiriliyor.
“İlk defa salça işine başladık”
Batman’da el değmeden ilk defa salça üretimine başladıklarını belirten biber salçası üreticisi Tahir Fidan, ürettikleri biber salçasının yapılış şeklini şu sözlerle anlattı:
“Bu yıl ilk defa salça işine başladık. Kendi tarlamızda biberlerimizi kopardıktan sonra bayan çalışanlarımız tarafından başları kesilip ve temizlendikten sonra yıkamaya gönderiyoruz. Biberlerimizi iyicene yıkadıktan sonra makinada eritip varillere koyuyoruz. Varillerde 3-4 gün boyunca karıştırıp mayalandıktan sonra temiz torbalara boşaltıp dinlendiriyoruz. Torbalarda dinlendirdikten sonra tepsilere boşaltıp damlarda güneşe bırakıyoruz.”
“Salçalarımız sağlıklı ve lezzetlidir”
Yaptıkları biber salçasının fabrikalarda üretilenlere göre daha lezzetli ve sağlıklı olduğunu söyleyen Fidan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Biber salçalarımızı güneşe bıraktıktan 4 veya 5 gün dinlendirdikten sonra suyunu çekince tuzlayıp 5 ve 7 kiloluk kaplarımıza koyup kaldırıyoruz. Yaptığımız biber salçalarını şimdilik Batman’daki esnaflara ve çevremizdeki vatandaşlara kilosunu 25 TL’den satıyoruz. Salçalarımız el yapımı sağlıklı ve lezzetlidir. Vatandaşların fabrikalardaki hazır salçalar yerine doğal salçaları tercih etmelerini tavsiye ediyorum.”
“Çocuklarımızın rızkı için çalışıyoruz”
Evine maddi destek olmak için çalıştığını belirten ev hanımı Zeliha Peynirci, “5 yıldır bu işte çalışıyorum. Sabah saat 07.00 gibi işe başlıyoruz, öğlene doğru ara verip biraz dinlendirdikten sonra tekrar işimize devam ediyoruz. Daha önce kurutmalık için dolma yapıyorduk, şu anda biber salçası için biberleri temizliyoruz. Çocuklarımızın rızkı için çalışıyoruz. İşimden memnunum.” diye konuştu.
“3 yıldır burada çalışıyorum”
Yaz mevsiminde 3 ay boyunca çalıştığını söyleyen Emine Demir ise şunları söyledi: “Evim buraya yakın olduğundan her yıl yaz aylarında 3 ay burada çalışıyorum. Ben genelde tarlada ürün toplamaya gidiyorum. Bugün burada biberleri ayıklayıp temizliyoruz. Yevmiyemizle gelip çalışıyor evimize destek oluyoruz. İşimi seviyorum. 3 yıldır burada çalışıyorum. Burada çalışmak hem bizim için hem de işveren için iyidir.”
Yazarlar
- 01YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 02Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 03İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 06Murat Çiçek ile röportaj:
- 07DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01VALİ CANALP’TAN BAYRAM ÖNCESİ GÜVENLİK TEDBİRLERİ SUNUMU
- 02VALİ CANALP BASIN MENSUPLARIYLA İFTARDA BULUŞTU
- 03ASIRLIK MUSHAFLAR BATMAN’DA GÖRÜCÜYE ÇIKTI
- 04ÖZEL KALPLER, ÖZEL SESLER MÜZİK DİNLETİSİ
- 05YESEVİ HAREKETİ 150 ÇOCUĞU GİYDİRDİ
- 06BAKAN IŞIKHAN, BATMAN’DAYDI
- 07VALİ CANALP “SAĞLIK ÇALIŞANLARI UMUDUN TEMSİLCİSİ”
- 08NARKOTİK OPERASYONU: 8,5 KİLO METAMFETAMİN ELE GEÇİRİLDİ
- 09İL BAŞKANI YILMAZ’DAN TIP BAYRAMI MESAJI
- 10NASIROĞLU, TARİHİ MUSHAF SERGİSİNİ İNCELEDİ
- 116 BİN 600 AİLEYE BAYRAM ŞEKERİ DESTEĞİ
- 12PROTOKOL ÜYELERİ İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
- 13VATANDAŞLAR İLK YARDIMI UYGULAMALI ÖĞRENDİ
- 14TPAO BÖLGE MÜDÜRÜ KARATAŞ BASINLA İFTARDA BULUŞTU
- 15İSTİKLAL MARŞI’NIN 105. YILI BATMAN’DA ANILDI







Henüz Yorum yok