“Gaflet uykusundan uyanalım”
Argunağa “Gaflet uykusundan uyanalım”
Su kaynaklarının büyük tehdit altında olduğuna dikkat çeken Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle yazılı basın açıklaması yaptı.
Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa, yazılı açıklamada su kaynaklarını kirleten tehditlere şöyle dikkat çekti: “Batman Belediyesi’nin kente yaklaşık bir milyon insanın içme ve kullanma ihtiyacını karşılayacak kadar verdiği suyun yarısından fazlası sorumsuzca heba ediliyor. Bu suyla kaçak olarak bahçe ve tarla sulaması yapılıyor. Eğitim yuvalarında, camilerde müthiş bir tüketim ve israf var. Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak; su kaynaklarımızı kirleten bütün faktörleri tespit etmiş, yıllardır basın yoluyla bunlara dikkat çekmiş, ilgili kamu kurumlarını sorumluluk bilinciyle göreve davet etmişiz. Kentte düzenlediğimiz çeşitli etkinliklerle, konferans ve panellerle halkımızı bilinçlendirmeye gayret gösterdiğimiz kamuoyunun malumudur. Dicle’nin temiz tutulması için yıllardır verdiğimiz bir mücadelenin özeti şudur; Diyarbakır ve Batman illeri, Dicle, Eğil, Bismil, Silvan, Sason, Kozluk ilçelerinin atıksuları (lağım/kanalizasyon suları) arıtılmadan Veysel Eroğlu Barajına boca edilmekte, baraj devasa bir foseptik çukuru işlevi görmektedir. Bir kere daha Batman Belediyesi, DSİ gibi kurumları görevlerini yapmaya su kaynaklarımızı korumaya davet ediyoruz. Batman Ilısu Veysel Eroğlu Barajı’nın devasa bir fosseptik olmaması için yerleşim yerlerinin kanalizasyon sularının ileri biyolojik ve kimyasal arıtması şarttır. Bu belediyelerin asli görevidir.”
YAPILMASI GEREKENLERE DİKKAT ÇEKİLDİ
Başkan Argunağa, alınması gereken tedbirler hakkında da önemli açıklamalar yaptı:”Helkis Dağındaki petrol arama çalışmalarından, Batman Çayı Havzasını, kentin içme suyu kaynaklarına zarar verebilecek OSB, Küçük Sanayi Siteleri, yapılaşma vb gibi çalışmalardan vazgeçilmeli, asil su kaynaklarımıza zarar verilmemelidir. Ayrıca su kaynaklarımızı tehdit eden çeşitli faktörleri bir kere daha satır başlarıyla kamuoyunun dikkatine sunmayı görev biliyoruz; petrol kuyuları ve petrol kirliliği, toptancılar sitesi benzin kirliliği, organize sanayi atıkları, eski tekel yerinde faaliyet gösteren tekstil atölyelerinin boya ve kimyasal kirlilikleri, kentte faaliyet gösteren yaklaşık iki yüz oto yıkama ve yağlama servisleri, çiftçilerimizin yoğun şekilde motopomplarla yer altı sularını çekerek sulama yapması, dolayısıyla gübreleme, ilaçlamadan kaynaklı kimyasal kirlilik. Bütün bu sorunların çözümü için ilgili kamu kurum ve kuruluşlarını, yol haritalarını açıklamaya davet ediyoruz. Küresel ısınmadan kaynaklı kuraklık ve iklim değişikliklerinin gelecek için ne büyük tehdit oluşturduğu gerçeği açıktır. Bu yıl kurak geçen kış aylarının ülkemiz ve bölgemizin yer altı su kaynaklarını ne denli tehdit ettiğini hepimiz görüyoruz. Susuzluk kapımızı çalmadan gaflet uykusundan uyanalım. Kapımıza dayanan tehlike için çevrecilerin sesine, bilim insanlarının uyarılarına kulak verelim.”
Yazarlar
- 01YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 02Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 03İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 06Murat Çiçek ile röportaj:
- 07DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 14Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01Batman Ticaret Borsası’ndan İhtiyaç Sahibi Ailelere Destek
- 02İŞ DÜNYASI İLE GÜÇ BİRLİĞİ
- 03BATMAN PETROL GAZETESİ 23 YAŞINDA
- 04NASIROĞLU’NDAN ENGELLİ AKTİF YAŞAM MERKEZİ’NE ZİYARET
- 05İL BAŞKANI ÇETİN “BEN DEĞİL BİZ ANLAYIŞIYLA SAHADAYIZ”
- 06VALİ CANALP, SASON’DA VATANDAŞLARLA İFTAR YAPTI
- 07GERGERLİ, BAŞKAN DEMİR’İ ZİYARET ETTİ
- 08SASON’DA ‘YAŞAYAN KÜTÜPHANE’ HİZMETE AÇILDI
- 09BAYRAM ÖNCESİ GIDA DENETİMLERİ ARTIRILDI
- 10İL BAŞKANI ÇETİN’DEN KADINLARA ANLAMLI ZİYARET
- 1127 YILLIK FİRAR JASAT TAKİBİYLE SONA ERDİ
- 12AMATEM’İN ÇİVİ ÇAKMA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- 13“HEP BİRLİKTE ÇALIŞMAMIZ GEREKİYOR”
- 14BİR KALP BİN UMUT DERNEĞİ’NDEN 400 KİŞİLİK İFTAR PROGRAMI
- 15Batman’da Doğayla Buluşan Gönüllü Topluluk: BATMAN Hiking Club




Henüz Yorum yok