Tarlalarında buldukları cisimlerin araştırılmasını istiyorlar
Batman'ın Gercüş (Kercose) ilçesine bağlı bin nüfuslu Kırkat (Kirkatê) köyünün sakinleri, tarlalarında çalışırken buldukları demir parçalarının araştırılmasını istediler.
Yaklaşık 50 yıl önce Avrupa ülkelerinden bazı kişilerin ellerinde haritalarla yaşadıkları yere geldiklerini belirten köylüler, bunların, kendilerine tarlalarında demir madeni olduğunu haber verdiğini söylediler.
Tarlalarında çalışırken taş görünümlü paslı demir gören köylüler, söz konusu kişilerin söylemlerini hatırlayarak, yetkililerden bu cisimlerin araştırılmasını istediler.
Köy sakinlerinden Edip Tuğluk, "Tarlamızda taş görünümünde demir parçalarını buluyoruz. Bundan 50 yıl önce babamın zamanında Avrupa'dan birileri köyümüze gelmişti. Ellerinde bazı haritalar vardı. Araştırmaya geldiklerini, bu bölgede demir madeni olduğunu söylemişler. Yıllardır tarlalarımızda demir parçalarını bulmaktayız. Bir iki tane parça ile sınırlı değil, 100-200 kiloya kadar da tarladan toplanılabilir. Avrupa'dan gelen insanlara 'Hazine mi arıyorsunuz?' diye sorduğumuzda bize araştırma yaptıklarını, eskiden buralarda demir madeni olduğunu söylediler. O zamandan beri buralara gelip maden olup olmadığını kontrol edecek kimse yok. Araştırmacılar gelip burada maden olup olmadığına baksınlar." dedi.
"Bu demirlerin incelenmesini istiyoruz"
Bu cisimlerin ivedi bir şekilde incelenmesini talep eden Abdullah Temiz, şunları söyledi: "Kırkat köyü ve çevresinde yıllardan beri demir parçaları bulunmaktadır. Madenciler çıkıp da diğer ülkelerde demir arayacaklarına Batman'ın Gercüş ilçesine gelsinler. Kırkat köyünde demirler bulunmaktadır. Bu demirler daha önce yabancılar tarafından keşfedilmiş, gelip yerinde kontrol etmişler. Köylülerle danışıp konuşmuşlar. 'Bu demirlerin kaynağı neredendir?' diye bir araştırma yapmışlar."
"5 dakikada yarım kilo demir topluyoruz"
Tespit edilecek demir madeninin Batman'ın ekonomisine katkı sağlayacağını belirten Temiz, "Yetkililerden bu demirlerin incelenmesini istiyoruz. Demir madenini uzakta arayacağınıza gelin Gercüş'ün Kırkat köyünde arayın. Araştırmacıları buraya davet ediyor ve yetkililerin bu konuda araştırma yapmasını istiyoruz. Bu da Gercüş ve bütün bölgenin zenginliği olabilir. Burada 5 dakika içerisinde topladığımız demir parçacıkları yarım kiloyu buluyor. Burada maden ocakları kurulabilir. Yetkililerin, araştırmacıları gönderip burada keşif yapmalarını istiyoruz." şeklinde konuştu.
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 05Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 10DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 15Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 01HABİZBİNİLİLERDEN COŞKULU BULUŞMA
- 02BAŞKAN ŞANSİ’DEN ESKİ HAL ESNAFINA ZİYARET
- 03BESOB Başkanı Kaplan’dan Mali Müşavirler Odası’na ziyaret
- 04Nitelikli dolandırıcılıktan 35 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı
- 05Çiftçi: “Esnafa kapılarımızı sonuna kadar açtık, devam etmeye hazırız”
- 06Mehmet Tekin Adaylığını Açıkladı
- 07ŞEHİRDE 4 GÜN SÜRECEK SÜRPRİZ UYGULAMA
- 08ÇÖP KONTEYNER SAYISI ARTIYOR
- 092.KUZEY ÇEVRE YOLU MARANGOZ VE MOBİLYACILAR SİTESİNDEN GEÇECEK
- 10MAVİ YEŞİL BATMAN’DA 2. ETAP BAŞLADI
- 11MALİ MEVZUAT İÇİN İKİ ODA ARASINDA TEMAS
- 12850 ÇOCUĞA MONT VE BOT YARDIMI
- 13STK’lardan Necat Nasıroğlu Külliyesi İçin “Manevi Kimlik Korunsun” Çağrısı
- 14YÖRESEL LEZZETLER KAPANIŞ PROGRAMI YAPILDI
- 15TEKSTİLDE KRİZ DERİNLEŞİYOR, GENÇ İSTİHDAMI TEHLİKEDE




Henüz Yorum yok