
Fiyatı ikiye katlanan motosiklet satışları durdu
Salgın sürecinde bireysel kullanımlı araçlara ilgi arttı. Bu süreçte en çok tercih edilen ulaşım araçlarından biri de motosiklet.
Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de vatandaşlar, salgından korunmak için şehir içi toplu taşıma araçların yerine en sağlıklı ulaşım aracı olarak motosiklet kullanmayı tercih etti. Ancak bireysel ulaşım talebinin artması motosiklet fiyatlarını da olumsuz yönde etkiledi. Motosiklet satışları artarken fiyatları ise iki katına çıktı.
Motosiklet fiyatlarının son bir yılda neredeyse iki katının üstüne çıktığını söyleyen sektör temsilcileri, motosiklet satışlarının büyük oranda düştüğüne dikkat çekiyor.
Ekonomik ve kullanışı nedeniyle halkın tercih ettiği motosikletin fiyatının neredeyse ikinci el otomobil fiyatına yaklaştığını belirten sektör temsilcileri, artan fiyatlar nedeniyle satış yapamadıklarını ifade etti.Bir yıl içinde 5 bin lira civarındaki bir motosiklet fiyatının 10 bin liraya çıktını, bu nedenle satışlarının durma noktasına geldiğini belirten sektör temsilcileri, yetkililerden fiyatlara müdahale etmelerini istedi.
“Satış yapamaz hale geldik”
Motosiklet satıcısı ve tamir ustası Cüneyt Uğurlu, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, fiyat artışı nedeniyle motosiklet satmakta güçlük çektiklerini söyledi.
Uğurlu “15 yıldır motosiklet sektöründe çalışıyorum. 9 yıl çıraklık ve ustalıktan sonra 6 yıldır kendi iş yerimi işletiyorum. Önceleri işlerimiz iyi gidiyordu. Son 2 yıldır işlerimiz düşmüş durumda. Salgın önce ayda bazen 10 motosiklet satabiliyorken şu anda ayda 2 veya 3 tane ancak satabiliyoruz. İşlerimizin düşme nedeni motosikletlerdeki fiyat artışıdır. 2017 yılında 3 bin 250 liraya verdiğimiz motosiklet şu anda 9 bin 500 liraya yükselmiş durumda. Fiyatların bu denli yükselmesi bizi satış yapamaz hale getirdi.” diye konuştu.Cüneyt Uğurlu
“Yetkililer fiyatlara müdahale etmeli”
Salgın sürecinde motosiklet fiyatlarının iki katına çıktığını belirten Uğurlu şöyle devam etti:
“Motosikleti genelde lokantacılar servis için tercih ederken, kimileri ise ekonomik olduğu için tercih ediyor. Şu anda bir motosiklet fiyatı ikinci el bir otomobile eşdeğer durumdadır. Salgın sürecinde motosiklet fiyatları iki katına çıktı. Salgından önce 5 bin 500 liraya sattığımız motosiklet şu anda 10 bin lira olmuş durumda. Halk, vergilerin ve benzin fiyatlarının yüksekliğinden dolayı elektrikli motosikletleri daha çok tercih ediyor. Fakat onlarında fiyatı diğerleri gibi yükselmiş durumda. Sattığımız motosikletlerin çoğu Çin, Hindistan, Japonya gibi ülkelerden geliyor. Önceleri Çin motosikletlerin fiyatı uygundu ama şu anda diğer markalar gibi onlarında fiyatı yükseldi. Yetkilerin artan bu fiyatlara bir el atmasını istiyoruz.”“Motosiklet satışı durma noktasında”
Motosiklet fiyatlarının çok fazla yükselmesine anlam veremediklerini ifade eden bir diğer motosiklet satıcısı ve tamir ustası Osman Yılmaz ise şunları söyledi:
“Pandemi nedeniyle motosiklet satışlarımız durma noktasına gelmiş durumda. 25 yıldır motosiklet tamir ve satış sektöründeyim. Millet daha önce 4-5 bin liraya aldığı motosikleti şu anda 10 bin liraya alamıyor. Anlamadığımız konu dış ülkelerde neler değişti de motor fiyatları bu kadar yükseldi? Daha öce yılda 300 veya 400 lira zamlanan motosiklet fiyatları şu anda en az 3 bin lira zamlandı. Şu anda en düşük elektrikli motosiklet fiyatı 11 bin lira civarındadır.”
Osman Yılmaz
“Zorda olsa tamir yaparak geçimimizi sağlıyoruz”
Motosiklet tamiriyle geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını belirten Yılmaz “Herkesin araba alama gücü yok. Fakir ve durumu olmayanlar genelde motosiklet kullanmayı tercih ediyor. İnşaatçılar ve lokantacılar artık bir motosiklet alamayacak durma gelmişler. Lokantalar artık motosiklet yerine bisikletle servis yapmaya başladılar. Motosiklet alışverişleri durma noktasına gelmiş. Şu anda tamir yaparak geçimimizi zor sağlıyoruz. Millet artık bir motosiklet almak için bile kredi çekmeye başladı. Artık taksitle bile kimse motosiklet alamıyor. Yetkililerden ricamız aşırı yükselen motosiklet fiyatlarına müdahale etmeleridir.” dedi.
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 09ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 10DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 14Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 15Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 01KAÇAK ET OPERASYONU: 42 BİN TL CEZA
- 02ZEYNEP ODUNCU’DAN “EK KAYNAK KİTAP” SORULARI
- 03Batman, TEKNOFEST’ten 4 ödülle döndü
- 04NASIROĞLU “BATMAN’DA İLMİK İLMİK YOL HARİTASI İŞLİYORUZ”
- 05BATMAN BAROSU TÜRKİYE ŞAMPİYONU
- 0655 HAFIZ BELGELERİNİ ALDI
- 071344 İŞLETME DENETLENDİ
- 08ÇOK SAYIDA GÜMRÜK KAÇAĞI MALZEME ELE GEÇİRİLDİ
- 09PETROLSPOR 5'TE 5 YAPTI
- 10EKMEN “ADALET SİSTEMİ ÇÖKMÜŞ DURUMDA”
- 1130 MİLYONLUK VURGUN YAPAN 4 KİŞİ TUTUKLANDI
- 12ESNAF ODASI'NDAN "TEKSTİL FUARI" ÇAĞRISI
- 132.600 TON HAFRİYAT BERTARAF EDİLDİ
- 14Eğitim-Bir-Sen Batman Şubesi İl Divan Toplantısı Yapıldı
- 15Batman Belediyesi’nden hijyen çalışması
Henüz Yorum yok