Nûbihar Derneği'nden anadile sahip çıkma çağrısı
Dernek adına açıklamada bulunan Şube Başkanı Abdurrahman Aslan, anadilin hayatın her alanında aktif kullanılması gerektiğini vurgulayarak, Kürtçenin eğitim dili olması çağrısında bulundu.
Açıklamada, 1932 yılında Şam’da Celadet Ali Bedirhan tarafından yayımlanan Hawar dergisinin Kürt Dil Bayramı'nın başlangıcı olarak kabul edildiği hatırlatılarak, 2006 yılından bu yana 15 Mayıs’ın Kürt Dil Bayramı olarak kutlandığı belirtildi. Aslan, bu günün vesilesiyle her yıl çeşitli etkinlikler düzenlendiğini, ancak anadili yaşatmanın yalnızca bir günle sınırlı kalmaması gerektiğini ifade etti. “Bir dilin yaşaması, o dilin hayatın her aşamasında kullanılmasıyla mümkündür. Önce kendimizden başlamalı, evlerimizi birer okul haline getirmeli, anne ve babalarımız da birer öğretmen olmalıdır” diyen Aslan, yeni nesillerin ana dilleriyle büyümelerinin önemine dikkat çekti.
Basın açıklamasında Bediüzzaman Said-i Kürdi’nin, “Dil, insanda kaderin mührüdür. Edebiyat meyvelerinin ağacıdır. Millî duyguların nurunun aynasıdır” sözlerine yer verildi. Aslan, bu sözlerin dilin kültürel ve düşünsel yönünü ortaya koyduğunu belirtti. Ayrıca Kur’an-ı Kerim’in Rum Suresi 22. ayetine atıfta bulunularak, farklı dillerin Allah’ın kudretinin delillerinden biri olduğu ifade edildi. Aslan, bu nedenle ana dile sahip çıkmanın dini bir sorumluluk olduğunun da altını çizdi. Son olarak, Kürtçenin yalnızca seçmeli bir ders değil, anaokulundan üniversiteye kadar eğitim dili olarak kullanılmasının doğal bir hak olduğunu vurgulayan Aslan, bu hakkın anayasal güvence altına alınması gerektiğini belirtti. Nûbihar Derneği Batman Şubesi, tüm halkın 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nı kutlayarak, anadile sahip çıkma çağrısını yineledi.
Yazarlar
- 01YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 02Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 03İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 06Murat Çiçek ile röportaj:
- 07DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01PROTOKOL ÜYELERİ İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
- 02VATANDAŞLAR İLK YARDIMI UYGULAMALI ÖĞRENDİ
- 03TPAO BÖLGE MÜDÜRÜ KARATAŞ BASINLA İFTARDA BULUŞTU
- 04İSTİKLAL MARŞI’NIN 105. YILI BATMAN’DA ANILDI
- 05BATMAN’DAN DİREKT ŞEVVAL UMRESİ UÇUŞU
- 06Şansi, Beşiri’de Vatandaşlarla İftar Sofrasında Buluştu
- 07Bayram Öncesi Berber ve Kuaförler Pazar Günü Açık Olacak
- 08VALİ CANALP’A 14 MART TIP BAYRAMI ZİYARETİ
- 09VALİ CANALP, HASANKEYF’TE VATANDAŞLARLA İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
- 10BATMAN’DA DEVLET TİYATROSU RÜZGÂRI ESTİ
- 11FIRIN VE LOKANTALARA SIKI TAKİP
- 12BAYRAM ÖNCESİ SÜRPRİZ KARAR
- 13SON SEFER SAATİ 1 SAAT UZATILDI
- 14Şah-Mar Marketler Grubu’nun İftar Programına yoğun katılım
- 15Batman Ticaret Borsası’ndan İhtiyaç Sahibi Ailelere Destek




Henüz Yorum yok