Düşük dövize rağmen girdilerin yüksekliği çiftçinin belini büküyor
Tarımsal girdilerin bir yıl içinde iki katına çıkması çiftçiyi kara kara düşündürürken, birçok çiftçi yüksek girdiler nedeniyle ürün alamıyor. Kimi çiftçi ise yüksek maliyetler karşısında ekili alana gereken bakımı yapamadığı için verimde çok ciddi düşüşler yaşanıyor. Bu durum ülkedeki tarımsal sektörün geleceğini tehdit ederken, sektör temsilcileri ise yetkilileri uyararak acil önlem alınmasını istiyor.
Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, özellikle son aylarda dövizde ciddi düşüşler yaşanmasına rağmen girdilerdeki artışın devam etmesine bir anlam veremediklerini söyledi.
Yüksek girdilerden ötürü çiftçilerin yeterli ürün ekemediklerini, ekili arazilere sağlıklı bakım yapamadıklarını, bu durumun tarım sektörünü tehdit ettiğini vurgulayan Aydiş, yetkililerin girdiler konusundaki sıkıntıları gidermeleri başta olmak üzere ciddi önlem almaları çağrısında bulundu.
“Dövizler düşüyor ama yine girdilere zam geliyor”
Zamların çiftçiyi etkilediğini ifade eden Aydiş, “Pandemi dolayısıyla tarımda da çiftçilerde de bir takım yavaşlamalar oldu. Bunu ben normal karşılıyorum. Bunu birden atlatmak kolay değil. Gelişmiş bütün ülkelerde devlet çiftçiyle beraber tarlaya giriyor ve çiftçinin bütün zorluklarına göğüs geriyor. Ama özellikle şu son aylarda şunu görüyorum: Dövizler yükseldiği zaman girdilerimiz de yükseliyor. Dövizler düşüyor ama yine girdilere zam geliyor.” dedi.
“Tarıma önem verilmeli”
Girdi fiyatlarının neredeyse yüzde 100 oranında arttığına dikkat çeken Aydiş, şöyle devam etti:
“Şu anda gübreyi geçen seneye göre yüzde 100 fazla alıyoruz. İlacı yüzde 100 fazla alıyoruz. Diğer bütün girdiler de aynı şekilde. Onun için hükümetin buna dikkat etmesi lazım. Tarıma önem verilmesi lazım. Tarıma önem vermeyen bir ülkenin sanayisinin de gelişmesi mümkün değildir. Özellikle bu dönemde hükümetimizin tarıma, çiftçiye çok önem vermesi gerekir.”
“Bu sorun Türkiye’nin tamamını ilgilendiriyor”
Çiftçilerin yüksek girdiler nedeniyle artık ürün alamaz duruma geldiğine işaret eden Aydiş, “Yüksek maliyetler nedeniyle çiftçiler örneğin 5 ton gübre yerine 2 buçuk ton almak zorunda kalıyor. Dolayısıyla verim de düşüyor. Verim düştüğü zaman ekonomiyi de etkiliyor. Bu sorun Türkiye’nin tamamını ilgilendiriyor. Buradaki çiftçi girdileri almakta sıkıntı çekiyorsa Trakya’daki de çekiyor. Bütün çiftçiler aynı sıkıntıyı çekiyor.” diye konuştu.
“Çiftçilere verilen destekler artırılmalıdır”
Üretimin düşmesinin ülke için hiç iyi olmadığını belirten Aydiş, “Üretim düşerse Türkiye için iyi olmaz. Gıdaya ulaşmak eskisi gibi kolay değil artık. Hükümetin destekleri var ama yetersizdir. Çiftçilere verilen desteklerin artırılması gerekir. Hükümetin bu konuyu baştan sona ele alması gerekir diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03Murat Çiçek ile röportaj:
- 04YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01NİSAN AYI KAYMAKAMLAR TOPLANTISI YAPILDI
- 02MOR AHO’DA ANLAMLI BULUŞMA
- 03İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
- 04İHD : “Tecrit Uygulamaları Son Bulmalı”
- 05MEB Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Baran’dan Batman’a Ziyaret
- 06BESO’DAN SAĞLIK ALANINDA ÖNEMLİ İŞ BİRLİĞİ
- 07BATGEV Başkanı Ömer Cangir’den okul güvenliği değerlendirmesi
- 08KAPANAN KÖY YOLLARI KISA SÜREDE ULAŞIMA AÇILDI
- 09MİNİKLER İÇİN 3 YENİ KURS
- 10KENT GENELİNDE YAĞIŞ SONRASI PIRIL PIRIL TEMİZLİK
- 11YAĞIŞ YOLU ÇÖKERTTİ
- 12700 GRAM DOĞAN BEBEK 4 AY SONRA SAĞLIĞINA KAVUŞTU
- 13ŞEHİT ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLER İÇİN DUALAR EDİLDİ
- 14TUNÇ’TAN SÖYLEŞİ VE İMZA GÜNÜ
- 15BATMAN VE TATVAN ARASINDA GÖNÜL KÖPRÜSÜ KURULDU




Henüz Yorum yok