Mevsimlik işçilerin zorlu yolculuğu başladı
Fındık sezonun başlamasıyla birlikte Doğu ve Güneydoğu’daki vatandaşlar, Karadeniz’in yolunu tutuyor.
Çoğunlukla Batman, Şırnak, Şanlıurfa, Mardin, Muş, Siirt ve Diyarbakır gibi illerden Karadeniz’e giden fındık işçileri, kısa süreli de olsa iş imkânı buluyor. Mevsimlik işçilerin kimi otobüslerle kimi de minibüsle gitmeyi tercih ediyor. Yaklaşık bir haftadır başlayan yolculuk devam ediyor. Dört senedir fındık işçilerine çavuşluk yaptığını belirten Abduselam Kalkan, “Batman’da iş imkânı olsaydı kimse fındıklara gitmezdi. Kimse memleketinin dışında çalışmak istemez ama işler olmadığı için fındıklara gidiyoruz. Herkes şehrinde çalışmak ister. İş imkânlar olmadığından mevsimlik işçi olarak çalışmaya gidiyoruz.” dedi.
Çalışanların günlük yevmiyesinin az olduğunu söyleyen Kalkan, “Bir işçinin günlük yevmiyesi 70-75 lira civarındadır. Oradaki yetkililere çağrımız yevmiyelerin biraz daha iyileştirilmesidir.
Buradan o kadar zorluklarla gidiliyor daha iyi bir fiyat verilmesi gerekirdi. Yevmiyeler 70-75 lirada kalmaması 100 lira ve 100’un üzerinde olması gerekirdi. Hükümet, Batman’daki insanlara iş imkânı sağlaması gerekirdi. Batman’ın zenginleri batıya gidip iş sahası açmak yerine gelip kendi şehirlerinde iş sahası açsaydılar buradaki insanlar için iyi olurdu. Uzak memleketlere gidip çalışmaya gerek kalmayacaktı.” ifadelerini kullandı. Mevsimlik işçilerin taşımacılığını yaptığını belirten sürücü Ömer Demir, “İşçileri fındıklara götürüyoruz. Bu mevsimde dördüncü sefer yapıyorum. Bu işin zorlukları çoktur. Can taşıdığımız için çok dikkatli olmamız gerekiyor.
Tedbir olarak elimizden geldiğince aracı dikkatli sürüyoruz. Bazen kapasitenin dışında işçi taşımak zorunda kalıyoruz. Yolculuk esnasında çok sıkışıyorlar. İş imkânları olsaydı kimse memleketinden bu eziyetlere katlanarak işe gitmezdi. Burada işimiz olsa niye başkalarının memleketine gidelim. Memleketimizde işimizi yaparız. İş imkanı olmadığından zorluklara katlanarak Karedeniz taraflarına çalışmaya gidiyorlar.” diye konuştu. Mevsimlik işçilerden Yusuf Çetin ise aile bütçesine katkıda bulunmak için yaz tatilinde fındık toplamaya gittiğini söyledi.

Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02Murat Çiçek ile röportaj:
- 03ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 04DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 05YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 06İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Ziver Özdemir ile Röportaj
- 09Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 10Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 11 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 12Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01PETROLSPOR, PENDİKSPOR’A HAZIRLIK MAÇINDA MAĞLUP
- 02BATMANLI ANTRENÖR ABDULLAH BAYRAM’A MİLLİ GÖREV
- 03HAVALİMANINDA İKLİMLENDİRME SİSTEMİ YENİLENDİ
- 04“DEVLETİN DİREĞİ MEMURDUR, EMEĞİMİZİ HEDEF ALANLAR HADDİNİ BİLSİN”
- 0529 BİN 797 İŞARETLEME UYGULAMASI YAPILDI
- 06BATSO'DA ADAY SAYISI ARTIYOR
- 07YOLLARDA YOĞUN MESAİ
- 08ODUNCU'DAN HUKUKÇULARA DESTEK
- 09NECAT NASIROĞLU BULVARI’NDA YAĞMUR SUYU HAT ÇALIŞMASI
- 10“ŞEHİRLER OTELLERLE DEĞİL, HİKÂYELERİYLE HATIRLANIR”
- 11ŞANSİ, TÜGVA YAZ OKULU ÖĞRENCİLERİYLE BULUŞTU
- 12RAMANLI: YURT DIŞI UÇUŞLAR BAŞLAMALI
- 13GENEL BAŞKAN SERT’TEN BATMAN’DA YOĞUN TEMAS
- 14ÇETİN: DEVLETİMİZİN BEKASI HER TÜRLÜ HESABIN ÜZERİNDEDİR
- 15EKMEN: ADLİ TATİL, ADALETİN DE TATİLE ÇIKMASI ANLAMINA GELMEMELİ




Henüz Yorum yok