“Köprü ve camiler Batman turizmini canlandıracak”
Batman’ın en eski tarihi köprülerinden Perpira Köprüsünün ve yine asırlar önce Kozluk ilçesinde yapılmış tarihi İbrahim Bey ile Hıdır Bey Camilerinin restore çalışmalarının yapılacağını belirten Batman İl Kültür Turizm Müdürü M. İhsan Aslanlı, bu tarihi eserlerin restorasyonu ile Batman turizminin canlanacağını söyledi.
Bıçakçı köyünde bulunan tarihi Perpira Köprüsünün ihalesinin yapıldığını, köprünün yapım aşamasında olduğunu vurgulayan Aslanlı, “Kozluk yolu üzerinde, Bıçakçı köyü mevkiinde bulunan, tarihi çok eskilere dayanan köprülerimizden biri Perpira Köprüsüdür. Çok ayaklı köprü anlamına gelen ve kırk ayaklı olarak tahmin edilen köprünün şu an 13 ayağı dışarda. 2017 yılında karayollarına başvurduğumuz bir projeyle restore çalışması başlattık. Batman ile arası 8 kilometre olan köprünün yapım ihalesi 2018 yılında gerçekleştirildi. Projenin yapımını karayolları üstlenecek.” dedi.
“Köprünün etrafında büyük bir mesire alanı yapılacak”
Perpira Köprüsünün restorasyon çalışmasından sonra etrafında geniş bir mesire alanı yapım planları olduğunu belirten Aslanlı, “Perpira Köprüsünün yapım çalışmalarına Nisan ayında başlandı. Çalışmalar sürüyor. İnşallah karayolları bir an önce bu tarihi köprümüzün restore çalışmalarını bitirir. Köprünün restorasyon çalışmaları biter bitmez köprünün etrafında, hazine arazisi üzerinde geniş bir mesire ve piknik alanı kurma planımız var. Kıra Dağındaki mesire alanından sonra Batman halkına inşallah ikinci bir mesire alanı kazandırmaya çalışacağız. Bu tarihi köprüyü turizme kazandırmak istiyoruz. Dışardan gelen insanlara bu değerimizi, tarihi köprümüzü göstermek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Camilerimizin restorasyonu ihale aşamasında”
Kozluk’ta bulunan tarihi camilerin restorasyonunda gelinen aşama hakkında da bilgi veren Aslanlı, şunları söyledi:
“Bunun dışında Kozluk’ta İbrahim Bey Camisi ile Hıdır Bey Camisi var. Hıdır Bey Camisinin tarihi çok eski. Bin 400 yıllarına kadar gidiyor. İbrahim Bey Camisi çok daha modern bir cami… Bin 550 yıllarında inşa edilmiş. Sekizgen kubbeli, Türkiye’de numunesi çok az olan kubbelerden bir tanesi. Bu iki camimizin restorasyonuyla ilgili de valilik ve müdürlük olarak bir çalışma başlattık. Bu iki camimizin restorasyonu için ödenek geldi. Şu an ihale aşamasındayız. Restorasyon çalışmamızın yaklaşık maliyeti ortaya çıktıktan sonra projemizin yatırım programına dâhil olması için Bakanlığımıza ve Vakıflar Genel Müdürlüğüne başvurumuzu yapacağız.”
Çalışmaların inanç turizmine katkı sağlayacağını aktaran Aslanlı, “Köprü ve camilerimizi restore ettikten sonra, Batman turizminin daha da canlanacağı kanaatindeyiz. Özellikle ilimizin inanç turizmine katkıda bulunacaktır.” açıklamasında bulundu.
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 03ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 04İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 05Murat Çiçek ile röportaj:
- 06 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 07DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 14Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01BATMAN PETROLSPOR ŞAMPİYONLUĞA KOŞUYOR
- 02EVLENECEK GENÇLERE DESTEK
- 03ÖĞRENCİLERE BİLİM VE TEKNOLOJİ KONULU SEMİNER
- 04KÜTÜPHANELERDE BAŞARI ARTIYOR
- 05BÖLGEDE ANA SU HATTI YENİLENİYOR
- 06Batman Petrolspor Bayrakları Şehri Süslüyor
- 07YAŞLILARA SAYGI HAFTASI'NDA VEFALI BULUŞMA
- 08METRUK BİNALARA ASLA TAVİZ YOK
- 09GERÇEĞİ ARATMAYAN YANGIN TATBİKATI
- 10VALİ CANALP, BİLİM MERKEZİNDE İNCELEMELERDE BULUNDU
- 11VALİ CANALP’A ‘ORMAN HAFTASI’ ZİYARETİ
- 12İKİ PROTOKOL İMZALANDI
- 13PETROL CİTY, RAMAZAN’DA 1 MİLYON ZİYARETÇİYİ AĞIRLADI
- 14BATMAN’DA YAĞMUR ALTINDA NEWROZ COŞKUSU
- 15AŞİRET DERNEKLERİNE BAYRAM ZİYARETİ




Henüz Yorum yok