Demir ustası 60 yıldır demire şekil veriyor
Batman’ın Gercüş ilçesinde sıcak demir dövme ustası Abdullah Sayış, 60 yıldır zamana direnerek mesleğine devam etmeye çalışıyor.
Gercüş Bağlarbaşı Mahallesi’ndeki dükkânında sıcak demir ustası olarak çalışan 70 yaşındaki Abdullah Sayış, 1960’lı yıllarda henüz 10 yaşlarındayken dedesinin yanında demir dövmeye başlayarak mesleğe başladığını belirtti. Sayış, o zamandan bu yana eline aldığı çekiçle demir dövüyor. Teknolojinin gelişmesiyle yaptığı işi makinaların yaptığını aktaran Sayış, her geçen gün işlerinin bitme aşamasına geldiğini söyledi.
Zamana direnen meslekler arasında yer alan sıcak demir dövme sanatını Batman’ın Gercüş ilçesinde kendisiyle beraber iki kişinin daha yapmaya çalıştığını ancak işin bitme noktasında olduğunu belirten Sayış, artık kimsenin çırak yetiştirmediğini aktardı.
Eskiden demirden orak, nal, balta, çekiç, çapa gibi ürünler yaptıklarını söyleyen Sayış, ürettikleri malzemelerin kimseye lazım olmadığını, bu yüzden mesleklerinin adeta bittiğini söyledi.
“Ustaların yaptığı işi manikalar yapıyor”
Demir dövme işi eskiden çok rağbet görüyordu. Sayış, “Demir dövme işi eskiden çok revaçtaydı. Bugün demir dövme sanatı bitme noktasına geldi. Artık ustaların yaptığı işi manikalar yapıyor. Çiftçilerin kullandığı malzemelerin çoğu günümüz teknolojisiyle uyumlu hale geldi. Bir iş yapmıyoruz. Sadece dükkâna gelip oturuyoruz, gelen misafirlerle beraber çayımızı içip, günü bitirerek evimize dönüyoruz.” dedi.
Bu sanatın bitme aşamasına gelmesinden dolayı çırak yetiştiremediklerini söyleyen Sayış, "Yaşım ilerlediğinden başka bir iş yapamıyorum. Dükkânımı bir yazıhane gibi kullanıyorum. Bu sanat bittiğinden dolayı çırak yetiştiremiyoruz. Ben bu mesleği dedemden öğrenmiştim. Şimdilerde iş olmadığı için çoğu zaman ocağı hiç açmıyoruz. Gün boyu oturuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03Murat Çiçek ile röportaj:
- 04YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01NİSAN AYI KAYMAKAMLAR TOPLANTISI YAPILDI
- 02MOR AHO’DA ANLAMLI BULUŞMA
- 03İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
- 04İHD : “Tecrit Uygulamaları Son Bulmalı”
- 05MEB Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Baran’dan Batman’a Ziyaret
- 06BESO’DAN SAĞLIK ALANINDA ÖNEMLİ İŞ BİRLİĞİ
- 07BATGEV Başkanı Ömer Cangir’den okul güvenliği değerlendirmesi
- 08KAPANAN KÖY YOLLARI KISA SÜREDE ULAŞIMA AÇILDI
- 09MİNİKLER İÇİN 3 YENİ KURS
- 10KENT GENELİNDE YAĞIŞ SONRASI PIRIL PIRIL TEMİZLİK
- 11YAĞIŞ YOLU ÇÖKERTTİ
- 12700 GRAM DOĞAN BEBEK 4 AY SONRA SAĞLIĞINA KAVUŞTU
- 13ŞEHİT ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLER İÇİN DUALAR EDİLDİ
- 14TUNÇ’TAN SÖYLEŞİ VE İMZA GÜNÜ
- 15BATMAN VE TATVAN ARASINDA GÖNÜL KÖPRÜSÜ KURULDU




Henüz Yorum yok