Aslan, Türkiye’nin İsrail ilişkini eleştirdi

Aslan, Türkiye’nin İsrail ilişkini eleştirdi

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, mecliste yaptığı konuşmada Türkiye’nin İsrail ile ticari ilişkisinin devam etmesini eleştirdi. Aslan kürsü de; “hâlâ İsrail uçaklarına havada yakıt ikmali izni var mıdır Türkiye'de, hâlâ yapılıyor mu? Bunun cevaplandırılmasını istiyoruz” diye konuştu.

“KUDÜS BÜTÜNDÜR”

İslam Birliği Teşkilatının Doğu Kudüs kararının yetersiz olduğunu söyleyen Aslan, “Biz "doğu" ya da "batı" diye ayırt etmiyoruz; Kudüs bir bütündür, Kudüs bir bütün olarak vahyin merkezidir, bütün dinlerin kutsal mekânıdır. Oranın özerk ve özgür bir şekilde yönetilmesi gerekiyor ama İsrail devletinin boyunduruğunda ya da Amerika'nın boyunduruğunda değil tabii ki. Çünkü sadece Kur'an'da ismi geçen 25 peygamberden 12 peygamber Filistin'de tebliğini yapmıştır. Dolayısıyla orada, birçok peygamberin ümmeti vardır, halkı vardır. Hepsinin eşit, adil, özgür bir şekilde yaşayabileceği bir ortam tesis edilmelidir ve bu model, bütün Orta Doğu'ya, bütün dünyaya da ilham olmalıdır.” İfadelerini kullandı 

TÜRKİYE’NİN İSRAİL İLE İLİŞKİSİNİ ELEŞTİRDİ

Davos çıkışından sonra İsrail'i OECD ülkelerine kabul eden ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Aslan, Tel Aviv'in Türkiye Maslahatgüzarının İsrail için 2015'te "İsrail bizim kardeş ülkemiz ve biz ayrılamayız." Dediğini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İse "İsrail terör devletidir" sözlerini eleştirerek; “bir karar verin, kardeşiniz mi bunlar, terör mü bunlar, işgalci mi bunlar; bunu bilmeye hakkımız vardır. Hem "terör devleti" diyeceksiniz hem de hâlâ yürürlükte olan anlaşmalar var hem de hâlâ resmî tanıma duruyor, askıya da almış değilsiniz yani siz bu terörü meşrulaştırıyor musunuz? Hem "terörist" diyorsunuz hem günbegün ticari hacminizi artırıyorsunuz, askerî anlaşmaları imzalıyorsunuz yani bu ne yaman çelişkidir.” Diye konuştu.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler