DEMİR ‘BELEDİYEYİ HALK İLE BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ’

DEMİR ‘BELEDİYEYİ HALK İLE BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ’

     MECLİS TOPLANMADAN KARARLAR ALINIYOR
 
     Objektif Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Yüksel Çiftçi’ye  konuk olan HDP Batman Belediye Eş başkan Adayı Dr. Mehmet Demir, seçim çalışmaları ve projeleri hakkında  açıklamalarda bulundu.
 
    Batman Objektif Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Yüksel Çiftçi ile bir röportaj gerçekleştiren, HDP Batman Belediye Eş başkan Adayı  Dr. Mehmet Demir , mevcut Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy’a da çağrıda bulundu..
 
Yüksel ÇİFTÇİ : Batman Belediyesine Seçimlerden Sonra Tekrar Kayyum Atanır mı ?
 
Dr. Mehmet DEMİR :  Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan kendi cephesinden bakarken, bütün kanunları işlenemez hale getirdiğinden dolayı aynı şekilde kayyum atayabileceğini düşünüyor. Ama yanılıyor. Çünkü halkın kayyumlardan memnun olmadığını unutuyor.
 
     Kayyum gelir gelmez ilk meclis kararında zırhlı bir makam aracı satın aldı. Halka hizmet için mi geldiler? Yoksa halkın parasıyla kendilerine son model makam araçları almak için mi geldiler?
 
 
Yüksel ÇİFTÇİ : Belediyeden Bazı Gerekçelerle İşten Uzaklaştırılan ve Belediyeye Yeni Alınanlarla ilgili Ne Düşünüyorsunuz ?
 
Dr. Mehmet DEMİR :  Önceki dönemlerde işe alınanlar, bazı gerekçeler gösterilerek işlerinden uzaklaştırıldılar. Gereksiz olarak işten uzaklaştırılanlar varsa yeni alımlarda bunlar değerlendirilecek.  İşe yeni alınanlarla ilgili de şunu söylemek isterim. Biz haksız yere kimsenin ekmeği ile oynamayız. Aynı kriterlere sahip  Batmanlı dururken. Şehir dışından kimseyi getirip çalıştırmayız.
 
 Yüksel ÇİFTÇİ :  Belediyeyi Kazandığınız Taktirde, İlk İcraatınız Ne Olacak? 
 
Dr. Mehmet DEMİR :  Biz Yönetimi aldıktan hemen sonra ilk iş olarak zırhlı makam aracını satıp parasını halk için harcayacağız. Batman Belediyesi Meclis toplantıları yapılmadan, Meclis kararları alınıyor ve yapılmış olarak gösteriliyor. Batman Belediyesinin nasıl talan edildiğini net göremiyoruz fakat gördüğümüz kadarı bile az çok büyük bir enkaz devralacağımızı görebiliyoruz.”
 
Yüksel ÇİFTÇİ : HDP Olarak Belediyeyi Kazandığınız Taktirde, Batman İçin Hangi Projeleri Hayata Geçireceksiniz 
 
Dr. Mehmet DEMİR :  Öncelikle bir şehir master planı oluşturacağız. Bütçe tedirginliği yaşıyoruz biraz. Var olan durum tespitini yaptıktan sonra emin adımlarla projelerimizi hayata geçirmeye çalışacağız. 
 
MESİRE VE YEŞİL ALANLARIN ARTIRILMASI
 
Hava kirliliğinde maalesef üst sıralar da yer alıyoruz. Bunun için en az şehrin yüzölçümünüm %10’una tekabül eden bir yeşil alan kazandırmaya çalışmalıyız. Önceliğimiz yeşil alanların artırılması  olacak. Şu anda ıslah çalışmalarına başlanan Batman Çayı çevresi yeşil alanlarla birlikte mesire alanları oluşturacağız.
 Yaşar Kemal Kent Ormanının  peyzajını yapacağız. Normalde kişi başına düşmesi gereken yeşil alan 10 metrekare iken Batman’da 2.8 metrekaredir. Bunu arttıracağız. Kent bahçeleri ve parklar oluşturacağız. Konut sahipleri ile anlaşabilirsek, Belediye ile Zeki Otel arasında bir kent bahçesi yapacağız.
 
CANLI HAYVAN ORGANİZE BÖLGESİ
 
Her canlının kendi habitatı içerinde yaşama koşullarının yaratılması gerektiğini, en azından ekolojik belediyecilik anlayışına inan bir insan olarak Batman’da yapılan hayvancılığa bir şekilde son verilmesi gerekiyor. Batman yaz aylarında havaların çok sıcak olmasından dolayı hayvanlar eziyet içinde besleniyor. Hayvan yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerekiyor. Bununla birlikte hayvanın tüm kısımlarından faydalanmak için, canlı hayvan organize bölgesi oluşturmakta projelerimizin arasında yer alıyor.
 
ALT YAPI ÇALIŞMALAR I  TAMAMLANACAK
 
 Başta 1. ve 2. caddedeki asbestli borular olmak üzere, eski ve yenilenmesi gereken su şebeke borular değiştirilecek.
Kentsel atık sular çözümlenecek. İkiztepe Köyü’nde bulunan kanalizasyon suları, mekanik olarak yüzde 40 oranında arıtılıyor. Bunu biyolojik arıtma ile yüzde 100 arıtacağız. Su kaynaklarındaki kirlilik azalacak. Batman Çayı ve Dicle Nehrinin kirlenmesi büyük derecede önlenecek.
 
ENERJİ ÜRETME PROJELERİ GELİŞTİRİLECEK
 
Entegre Katı Tesisleri  ile çöpler vahşi yöntemle depolanıyor. Bunları entegre tesislerde değerlendireceğiz. Elektrik enerjisine dönüştüreceğiz. Belediye, aydınlatmaya  aylık 4 Milyon TL harcıyor. Bu enerjiyi burada kullanarak, elektrik maliyetini azaltacağız. Güneş enerjisi panelleri kuracağız”
Şehrimizin ünlü olduğu bir sektörde kahvehanelerdir. Gençlerimizin kahvehaneler yerine zamanlarını harcayacakları okuma salonları ve kütüphaneleri daha yaygın hale getireceğiz. 
 
UYUŞTUCU İLE MÜCADELE EDİLECEK
 
Gençlerimizi uyuşturucu bataklığından ivedilikle kurtarmamız gerekiyor.Uyuşturucu sorunu sağlık merkezleri ve  sağlık örgütleri ile ortak çalışmalar yürüterek, rehabilitasyon merkezleri oluşturacağız.
 
ANADİL EĞİTİMİ VEREBİLECEK KREŞLER OLUŞTURULACAK
 
Üstat Bediüzzaman’ın bir sözü var. Der ki: Bir insan anadilde öğrendiği bir şey altın harflerle yazılmış gibi silinmez ve kalıcıdır. Bütün çocuklarımızın kendi anadillerini bilmeleri için, Arapça ise Arapça, Türkçe ise Türkçe, Kürtçe ise Kürtçe  eğitimi alabilecek kreşleri yaygılaştıracağız.
 
BATMAN YILMAZ GÜNEY SİNEMASINA KAVUŞACAK
 
 Halklar, anılarıyla vardır. Yılmaz Güney Sineması da bu kentin hatırasıdır, hafızasıdır. Bunun yok edilmesi, bu kentin anılarının yok edilmesidir.
 Kentimizin gelişimine uygun, yeni, büyük ve modern  bir Yılmaz Güney sineması imar edeceğiz.
 
ULAŞIMDA ALTERNATİF HATLAR GELİŞTİRECEĞİZ
 
Alternatif Ulaşım Hatlarını devreye sokacağız. Mesela cezaevi yolu ile Batman Yolu arasında bir hat oluşturulması, TMO ile Petrol İş arasında kapalı olan ve TP sahasında olmasına rağmen Kara Yolları’na ait olan Hasankeyf Yolunu açmak için uğraşacağız. Eski Havaalanı kavşağı ile yeni Havaalanı kavşağı arasında trafiği Silvan Yoluna yönlendireceğiz.
Havuz sistemi ile toplu taşımada havuz sistemi oluşturacağız. Kimse mağdur edilmeyecek. Toplu  ulaşım  araçları yarım otobüs ve otobüs düzeyinde olacak. Ulaşım yoğunluğu azalacak, her yere kolay ulaşım sağlanacak.
 
 
 
 
Yüksel ÇİFTÇİ : Kentimizin Kördüğüm Sorunlarından Olan Ve Her Seçim Gündeme Gelen Ama Çözülmeyen İluh Deresi İçin Projeniz Var Mı ?
 
Dr. Mehmet DEMİR : 2010’da çıkan kanunla DSİ, akan su kaynakları ve kuru dere ıslahlarında yetkili kılındı. İluh Deresi’ni, önümüze olmazsa olmaz bir görev olarak koyduk. AK Parti Milletvekili Ziver Özdemir ve Belediye Başkan Adayı Murat Güneştekin’e  de sesleniyoruz. Bu, bir mega projedir. Devlet bütçesinden, yakın işbirliği ile çözmemiz gerekiyor. Batman’ı bu koku ve mikrop kaynağı sorundan kurtaralım. İller Bankasının belediyelere desteği, Cumhurbaşkanı onayına bağlandı. Ülkedeki ekonomik durum belli. Gelin el birliği ile bu kentin sorunlarını çözelim. Bu kent hepimizin. Bu kenti güzelleştirmek, hepimizin birinci derece görevidir. Parti farkı gözetmeden hepimiz, elimizi taşın altına koyalım ve bu sorunu el birliği ile çözelim.
 
Yüksel ÇİFTÇİ : Kayyum Ve Belediye Hizmetleri  Hakkında Ne Düşünüyorsunuz ?
 
Dr. Mehmet DEMİR :  Kayyum Ertuğ Şevket Aksoy’dan şu konular hakkında açıklama bekliyorum.
 
- Batman da çözüm  bekleyen daha büyük daha önemli ve  yer altı çalışmaları dururken örneğin ; asbestli  borularının değişimi gibi… Peyzaj çalışmaları ve refüj süslemelerine neden bu kadar zaman ve para harcanıyor?
- Kısa bir zaman önce Turgut Özal Bulvarına takılan aydınlatma direkleri gereksiz yere neden  değiştirildi?
- Ahmet Kaya, Edip Solmaz ve Mehmet  Sincar halk evlerine sadece bakım ve onarım adı altında yapılan 1,5 Milyon TL’ lik ödeme, büyük bir para değil mi? Bu para ile yeni halk evleri yapılamaz mıydı?
- Üç ilk okula, 4 ay süre ile kahvaltı için, Kızılay a yapılan  890 Bin TL ‘lik ödenek çok değil mi?
- Yapılması planlanan  film festivaline  ayrılan  400 Bin TL ödeneğin,  film festivali iptal edilmesine rağmen, paranın iade edilmesi  ile  ilgili bir açıklama yapılmamış.
-  Çöp ihalesi şartnamesi  56 Milyon TL ile ihaleye çıkartıldı. 3 yıllığına  46 Milyon TL ye ihale edilecekken, kendi dönemlerin de  2,5 yıllığına hem de 86 Milyon TL ile neden ihaleye verildiğine dair bir açıklama bekliyorum. 
- Evde bakıma muhtaç 33 hastaya , yıllık 5 Milyon TL gibi büyük bir ödeme yapıldığına dair bilginin açıklanmasını istiyorum.  
- Mart ayına ait meclis kararlarının 8 ve 16. Maddelerinde belediyeye ait üç aracın bedelsiz olarak, İl Emniyet Müdürlüğüne neden devredildiğini…
- Belediye bünyesinde faaliyet gösteren  bilgi  evleri, bedelsiz olarak, Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne  neden tahsis edildiği ile ilgili, açıklama bekliyorum.
- İmarda ciddi hukuksuzlukların yapıldığı  ve kanunlara aykırı emsal artışı yapıp yapmadıklarını açıklamalarını bekliyorum.
- Seçimden önce 2,5 yıldır yaptıkları ihale bedelleri, doğrudan temin bedelleri, kimlere ne kadar para aktardıklarına dair açıklama istiyorum. 
- Belediyenin şuan ki gelir giderini, ne kadar borçlu olduğunu ve buna benzer bir sürü iddiaları lütfen çıkıp açıklanmasını bekliyorum.
 
Yüksel ÇİFTÇİ : 31 Mart Seçim Tahminiz Var Mı?
 
Dr. Mehmet DEMİR : Halkımızın iradesine sahip çıkacağına inanıyoruz. Bir önceki seçimde aldığımız oy oranının çok üstünde  bir oranla kazanacağımıza inanıyoruz. Hedefimiz halkımızın % 80 nin desteğini almaktır.
 
 
DEMİR “ SAYIN VALİ"YE BİR ÇAĞRIM VAR”
 
Yüksel ÇİFTÇİ : Son Olarak Neler Söylemek İstersiniz ?
 
Dr. Mehmet DEMİR :  Öncelikle Batman Valisi Sayın Hulusi Şahin’e bir çağrıda bulunmak istiyorum. Kamusal hizmetlerin bloke edilmemesi, engellenmemesi sözünü almak istiyorum. Her seçimde bizlerden desteğini esirgemeyen halkımıza şimdiden teşekkür ediyorum. Bu güzel halk hizmetlerin en iyisine ve en güzeline layıktır. Halkımız bizlerden hak ettiği hizmeti alacak İnşallah.
 
Yüksel ÇİFTÇİ : Yoğun seçim çalışmalarınızdan, bu röportaj için zaman ayırdığınız için teşekkür ediyor, başarılar diliyorum.
Dr. Mehmet DEMİR :  Bu güzel söyleşi için, başta size ve tüm  Objektif Gazetesi çalışanlarına teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler