ESNAFIN ÇOĞU DESTEKLERDEN FAYDALANAMIYOR

ESNAFIN ÇOĞU DESTEKLERDEN FAYDALANAMIYOR

BESOB, DAHA ÇOK ESNAF DESTEKLERDEN YARARLANMALI
 
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı (BESOB) Başkanlar kurulu, covid-19 salgınından dolayı zor günler geçiren esnaf ve sanatkarların durumunu değerlendirmek üzere olağanüstü gündemle toplantı yaptı.
 
 
BESOB Başkanı Mehmet Salih Kaplan’nın Başkanlığında yapılan toplantıya, Kahveciler Odası Başkanı Mülazım Temel, Kozluk Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Esat Tunç, Kozluk Şoförler Odası Başkanı Mehmet Şah Çiftçi, Batman Esnaf ve Sanatkarlar odası Başkan Vekili Abdulah Padir, BESOB yönetim kurulu üyeleri Seyfettin Göner, Nedim Altun ve Mehmet Şafi Denizhan katıldı. Esnaf ve sanatkarların sorunlarının ele alındığı toplantıyla ilgili BESOB Başkanı M. Salih Kaplan bir sonuç bildirgesi yayınladı.
 
KREDİ ŞARTLARI ESNAFI ZOR DURUMDA BIRAKIYOR
 
Kaplan, bu zorlu süreçte ekonomik olarak olumsuz bir şekilde etkilenen esnaf ve sanatkarların bir çok sıkıntıyla karşı karşıya kaldığını söyledi. Mehmet Salih Kaplan “finansal açıdan sıkıntı yaşayan esnafa yönelik açıklanan destek kredi paketlerinin kullandırılmada istenen şartlardan dolayı, birçok esnaf ve sanatkarın desteklerden faydalanamadığı görülmektedir. Özellikle Yeni kurulmuş ve küçük işletmelerin mali tablolarının zayıf olması ve teminat olarak gösterilebilecek varlıklarının olmaması nedenleriyle teminat eksikleri bulunduğundan, kredi kullanma anlamında başvuruları olumsuz sonuçlanmaktadır. Destek kredisini alamayan, esnaf ve sanatkarların ticaretleriyle ilgili olan ödemelerini, iş yeri kirasını,eleman maaşını ve faturalarını ödeyemez durumda  olduğu gibi günlük geçimini de sağlamak açısından zor durumda kalmıştır. Bu anlamada yaşanan sorunların derinleşmesini önlemek ve bu zorlu süreci atlatabilmek adına daha somut adımlar atılmalı ve daha göçlü desteklerin sağlanması gerekir. "dedi.
 
 YENİ DÜZENLEME YAPILMASI ŞART
 
Özellikle yaşanan sorunların temelini oluşturan finansal açıdan olumsuz etkilenmenin olduğunu anlatan Kaplan, "Bu bağlamda kapsayıcı ve destek niteliğinde kredilerin sağlanması halinde yaşanan zorlu sürecin daha kolay aşılabileceği mümkün olabilecektir. Bu anlamda yeni düzenlemelerin yapılması ve işletmelerin, salgından etkilenme boyutunu dikkate alacak şekilde teminat aranmaksızın, faizsiz ve uzun vadeli destek niteliğinde nakdi kredilerin sağlanması gerekir” dedi.
 
Destek paketinde açıklanan vergi borcu, SGK ve Bağ-Kur primlerinin gecikme faizi uygulanmadan ertelenmesi önemli bir destek olduğunu, aynı uygulamayı bankalardan da beklediklerini açıklayan Kaplan, bu süreçte bankalarında kredi ve kredi kartı borcu ertelemede gecikme faizini uygulamadan destek vermeleri gerektiğini ifade etti.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler