İHD BASIN AÇIKLAMASI

OHAL VE KHK’ LARIYLA CADI AVININ ÖTESİNDE TOPLUMSAL MUHALEFET TASFİYE EDİLEREK YENİ BİR REJİM KURULMAK İSTENİYOR…

Bildiğiniz gibi bugün okullar açıldı. Yaklaşık 15 milyon öğrenci ders başı yaptı. Ancak yeni eğitim-öğretim yılına girerken 12 Eylül 1980 darbecileri gibi hükümet OHAL KHK’ları ile tam bir tasfiye gerçekleştirmiş, kanun ve hukuk tanımazlığını ortaya koymuştur. Kendisinin darbeyi oluşturma zemini ve Fethullah Gülen cemaatini devlete yerleştirme, yani yardım ve yataklık etme fiilini ise “Allah bizi affetsin” biçiminde trajikomik ve şeriat hukukunda yaşayan bir devletmişiz gibi izah etmeye çalışmıştır. Hükümet şimdi de toplumsal muhalefeti oluşturan kesimleri tasfiyeye başlamış, ilk iş olarak Kürtleri, Alevileri ve Solcuları hedefine koymuştur. Bu kapsamda KESK ve KESK’e bağlı sendikalara saldırmaya başlamıştır. Hükümetin OHAL KHK’ları ile Batman yerelinde 946 öğretmeni açığa almış, öğrencileri ve öğretmenleri birbirinden ayırmıştır.

 

Milli eğitim bakanlığı 657 sayılı devlet memurları kanununa ve anayasaya aykırı biçimde savunma hakkını hiçe sayarak, hiçbir soruşturma açmadan, darbe fırsatçılığı yaparak, barış, demokrasi ve insan hakları taleplerini dile getiren muhalif sendikaları susturmak ve kamuoyunda kriminalize etmek sendikal faaliyetlerini geriletmek amacıyla Eğitim Sen üyesi öğretmenleri görevden uzaklaştırmıştır.

Bakanlığın açığa alma yazısı ile 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden önce Eğitim Sen in yapmış olduğu hukuka uygun eylem ve etkinliklere darbe sonrası çıkarılan KHK ile yasadışılık katılmaya çalışılmıştır.

Hatırlatmak isteriz ki bakanlığın açığa alma kararına dayanak yaptığı hukuka aykırı sokağa çıkma yasağı uygulamaları sürecinde yüzlerce sivil insan yaşamını yitirmiştir. Binlerce insanın evleri yıkılmış, yağmalanmış ve mülkiyet hakları ellerinden alınmıştır. Yüzlerce okul kapatılmış, binlerce öğrencinin eğitim hakları ellerinden alınmıştır. Binlerce öğrenci TEOG ve üniversite sınavlarına girememiş eğitimde eşitlik hakkı ihlal edilmiştir. Memur atamalarına dair KPSS sınavları bu bölgelerde yapılamamış buralarda sınava girecek insanlar batı illerinde sürgün edilircesine sınavlara girmeye zorlanmıştır. Bu bölgelerde birçok sivil insan keyfi ve hukuksuz gözaltına alınmış gözaltı merkezlerinde işkence ve kötü muameleye tabi kılınmıştır.

Şimdi sormak isteriz sokağa çıkma yasakları ile bu kadar hak ihlali gerçekleşirken hükümet ve onun organları mı suç işlemiştir yoksa bu sokağa çıkma yasaklarına ve uygulamalarına karşı tutum açıklayan öğretmenler mi suç işlemiştir.

Barış için 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara’da miting yapmak isteyen emekçilere bombalı terör saldırısı gerçekleştiren İŞİD’e karşı önlem almayan ve bu saldırıyı önlemeyen hükümet mi suç işlemiştir, yoksa bu mitinge katılan ve barış isteyen emekçiler mi suç işlemiştir.

Açık bir şekilde ifade etmek isteriz ki “SAVAŞA KARŞI BARIŞ” isteyen “EĞİTİM EMEKÇİLERİ” bizim nazarımızda birer “BARIŞ EMEKÇİLERİ”dir. Tarih onları en temiz sayfalarında birer barış kahramanı olarak yazacaktır.

Hukuk devletinin en önemli kriteri idarenin eylem ve fiillerinin hukuka ve anayasaya uygun olmasıdır. Yürütme tarafından idari eylem ve kararlar KHK ile adeta yargı denetiminden kaçırılarak hukuksuz, kanunsuz emirler uygulanmaya çalışılmaktadır. Yargı denetiminin etkisizleştirilmeye çalışılması hukuk devletinden Otokratik devlete gitmek demektir.

Bastırılmış darbe girişiminden 5 gün sonra OHAL ilan ederek, mevcut anayasanın OHAL ile ilgili maddelerine ve 15. Maddesine, AİHS’in 15. Ve BM Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesinin 4. Maddesine aykırı olacak şekilde Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile tamamen otoriter bir rejim inşa edilmektedir.

Bilinmelidir ki İnsan Hakları Derneği olarak hukukun, demokrasinin ve insan hakları değerlerinin hiçe sayıldığı bu tutum ve davranışlara karşı mücadelemiz direnme hakkı temelinde devam edecektir. Bu noktada barış, demokrasi ve insan haklarından yana tavır koyan tüm emekçilerin, insan hakları savunucularının, sendikaların yanında olmaya ve onların tüm hukuki başvurularına katkı sunmaya, bu yoldaki mücadelelerini uluslararası kamuoyuna taşımaya ve birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz.

Etiketler : ,,,

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler