Meningokok Menenjit (Benekli Menenjit)

Meningokok Menenjit (Benekli Menenjit)

Batman Medical Park Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Mehmet Alp, çocuklarda menenjite karşı uyarıda bulundu.
Menenjit enfeksiyonu beyin ve sinir sistemini saran zarın iltihabı demek olduğunu belirten Dr. Alp, meningokok bakterisi sadece beyin zarlarını tutup, menenjite neden olabildiği gibi tüm sistemlerin tutulduğu ve döküntülerle seyreden meningokoksemi tablosuna da yol açabilir. Ölümle sonuçlanan ciddi bir enfeksiyondur.
 
BULAŞMA
 
Meningokoklar için tek doğal kaynak insandır. Ergenlerin ve yetişkinlerin yüzde 10’undan fazlası belirtisiz Neisseria meningitidis taşıyıcısıdır. Neisseria meningitidis nazofarenksin (geniz) mukozal yüzeylerinde yerleşir, solunum yoluyla ve tükürük gibi boğaz salgılarıyla hastalardan veya belirti göstermeyen taşıyıcılardan diğer kişilere bulaşır.
 
MENİNGOKOK MİKROBUNUN BELİRTİLERİ
 
Ani başlayan ateş bulantı, fışkırır tarzda kusma, bulantı, ışıktan korkma, ense sertliği, havale geçirme ve şuur değişikliğine neden olur. Meningokoksemide (Meningokokların hızla kan dolaşımına girip çoğaldığı bakteriemi veya septisemi demek) vücutta yaygın döküntüler de görülmekte ve halk arasında benekli menenjit olarak ta bilinmektedir. Türkiye’de meningokoklara bağlı hastalıklar çocuklarda beş yaş altı özellikle iki yaş altı çocuklar, ergenlik dönemleri, yaşlıları ve kalabalık yerde yaşayanları etkilemektedir.
 
TEDAVİ
 
Meningokok menejiti ağır seyretmektedir. Mümkün olan en kısa sürede tedaviye başlamak ve etkili antibiyotik kullanmak gerekir. Antibiyotik tedavisi hastalığın ağır seyretme ve ölüm riskini azaltabilir. Antibiyotik tedavisine rağmen vakaların yüzde 10-15’i ölür. Yaşayanların yaklaşık yüzde 11-19 ‘unda organ kayıpları, sağırlık, sinir sistemi problemleri veya beyin hasarı gelişir. Türkiye’de beş yaşından küçük ölen 10 çocuktan biri meningokoklara bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
 
KORUNMA
 
Meningokok hastalığına karşı bugüne kadar tavsiye edilen en iyi korunma yöntemi aşılamadır. Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre orta riskli grupta ve aşının uygulanması önerilir. Aşının koruyuculuğu 2 yıldır ve ömür boyu korumadığı için rutin menenjit aşıları hala tavsiye edilmektedir. Hasta bir kişi ile yakın temas durumunda acil proflaksi için doktora başvurulmalıdır. Meningokokkal menenjitin ortaya çıktığı bilinen ülkelere giden yolcular için aşı gereklidir. Hacı adaylarından dörtlü aşı sertifikası talep edilmektedir.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler