KOZLUK DOMATESİ TESCİLLENDİ

KOZLUK DOMATESİ TESCİLLENDİ

Batman’ın önemli lezzetlerinden olan ‘Kozluk Domatesi’, Türk Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT) coğrafi işaret belgesiyle tescillendi.

 

 

Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün başvurusu üzerine Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılan değerlendirmelerin ardından ‘Kozluk Domatesi ’ne 7 Aralık 2023 tarihinde tescil belgesi verildi. Kozluk Kaymakamı Ekrem Güngör, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şanverdi ve domates üretiminin yapıldığı köy muhtarlarıyla birlikte Valimiz Ekrem Canalp’i ziyaret ederek, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanan coğrafi işaret belgesini takdim etti. Valilik toplantı salonundan Kaymakam Güngör ve beraberindeki heyet ile bir araya gelen Vali Canalp, tescil belgesinin Batman’a hayırlı olması temennisinde bulunarak, kendilerine teşekkür eti. Vali Canalp, “Kozluk ilçemizin domatesi coğrafi tescili bugün itibariyle almıştır. Domatesimizin karakteristik özelliklerine baktığımız zaman; görüntüsü ve kabuğunun inceliği içerisindeki aroması, lezzeti bir tadı var. Raf ömrü nispeten kısadır. Bu şekildeki yerel ürünlerimizi bizim nihai amacımız bir tarafında Kozluk’ta yapmış olduğumuz festival örneğindeki gibi bu ürünlerimizin daha çok tanıtılması ve daha çok satılmasını sağlamak. Ama bunların çok daha ötesinde Batman’da biz şu anda Oymataş köyümüzde Gıda İhtisas OSB projesi yürütüyoruz. Bu Gıda İhtisas OSB‘yi yaptığımız zaman aynen buradaki Kozluk domatesinde olduğu gibi Batman’da üretilmiş olan bütün tarımsal ürünler ve hayvansal ürünlerin yanı sıra bölgede üretilen hayvansal ve tarımsal ürünlerin tamamı nihai ürün haline getirilecek. Dolayısıyla da raflardaki yerlerini kendimiz ürettiğimiz ürünlerle sağlayacağız. Bu yerelde Kozluk olarak başladı. İlerleyen dönemde Batman olarak devam eder. İç piyasaya Türkiye’nin her tarafındaki marketlere ulaşır. 

Bir kez daha söylüyorum Gıda İhtisas OSB’yi bitirdiğimiz zaman artık, bizim Batman’ın uluslararası piyasada da marketlerde de bu şekildeki ürünlerimizi pazarlama imkanına kavuşacağız” dedi. Öte yandan Batman’ın coğrafi işarete sahip Batman Şamböreği, Sason Çileği, Gercüş Mezrune Üzümü’nden  sonra Kozluk Domatesi kentin coğrafi işarete sahip  4’üncü   ürünü oldu.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler