PWK CIGERXWÎNÎ DOĞDUĞU KÖYDE ANDI

PWK CIGERXWÎNÎ DOĞDUĞU KÖYDE ANDI

PWK İl Başkanı Aziz Özdemir, il yönetimi, üye ve dostları Cigerxînî  vefatının 39. yıl dönümünde  Gercüş’ün Hesarê köyünde doğduğu evin önünde andı.

Pankart ve Kurdistan Bayrağının açıldığı anmada basın açıklaması PWK  meclis üyesi Ahmet Orhan tarafından okundu. Yapılan açıklamada, “Cigerxwin 1903 yılında Batmanın Gercüş ilçesinin Hesarê köyünde doğdu. Cigerxwin, modern  Kürt şiirinin kurucu öncülerinden biridir. O, şiiri  ilk kez gökyüzünden indirip halkın arasında dolaşıma soktu. Düşüncenin şiirle ete kemiğe ete kemiğe bürünmesine öncülük etti. Şiir Cigerxwinin elinde silaha dönüştü. Cigerxwin sadece Kürt halkının ezilmişliğini dillendirmiyordu; sömürgeciliğe ve her türlü sömürüye karşı  şiirlerinde mücadele çağrısı yapıyordu. O kimsenin kimseyi ezik, sömürmediği bir dünyanın muştusunu müjdeliyordu.

Cigerxwîn 22.10.1984’te 81 yaşında Stockholm’de yaşamını yitirdi. Mezarı Kamışlo’dadır” denildi. Daha sonra Şexmus Hamo “Hesare“ ve Cigerxwinin Yası” adlı iki şiir okudu. Şiirlerin okunmasından sonra katılımcılara teşekkür edilerek anma sonlandırıldı.

 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler