
Lahana Fiyatı Çiftçinin Yüzünü Güldürmedi
Batman merkeze bağlı Balpınar (Grêsira) beldesinde ektikleri lahanaların hasadına başlayan çiftçiler, fiyatlardan memnun olmadıklarını söylediler.
Ürettikleri yerli lahanaları satarak geçimlerini sağlayan köylüler, hasattan memnun olduklarını ancak fiyatlardan memnun olmadıklarını belirttiler.
“Lahana tarlada 70 kuruş marketlerde 2 lira”
Haziran ayının sonlarında ektikleri lahanaları kasım ayında toplamaya başladıklarını söyleyen çiftçi Mehmet Mahsun Erden, bu sene verimden memnun olduklarını belirtti.
Ektikleri lahanaları kasım ve aralık aylarında toplamaya başladıklarını ifade eden Erden, “Bu yıl 15 dönüm lahana, 15 dönüm karnabahar ve 10 dönüm de kabak ektim. Bu yıl verimlerimiz iyi ama fiyatlar düşük. Tarlada lahananın kilosu 70 kuruştan hal komisyoncularına verirken, marketlerde, çarşıda ve tablalarda ise 2 liraya satılıyor. Tarlada ile çarşı arasında iki katından fazla fiyat farkı var. Ürünlerimizi komisyonculara verdiğimizde bizden yüzde on komisyon kesiliyor. Tarladan komisyoncuya kadar tarlanın kirası, fide, gübre nakliye, komisyon, işçilik gibi bizim birçok masrafımız gidiyor. Bize de bu durumda pek bir şey kalmıyor. Komisyonculardan bu fiyatların üstünde durmalarını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Bize ancak işçiliğimiz kalıyor”
Sattıkları ürünlerin çoğunun masraflarını bile zor karşıladığını ifade eden diğer bir çiftçi İslam Ekinci ise şunları söyledi:
“Toplamaya başladığımız lahana hasadı aralık ayının sonlarına kadar devam edecek. Fiyatlarımız çok düşük, tablacılar bizden daha fazla kazanıyor. Ekimden biçmeye kadar masrafımız oluyor. Fiyatlarımızın düzelmesi için hal komisyoncularının bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Bir boş kasanın bile tanesini 1,75 liraya alıyoruz. Bir kasaya zaten 10 kilogram lahana giriyor, bizim kazancımız zaten kasaya gidiyor. Sattıklarımız gübre, mazot, arazinin kirasını bile zor çıkarıyor. Lahanayı tarladan 70 kuruşa veriyorum, market ve çarşı, pazarda ise 2 lira ve üzerinde satılıyor. Bu yıl verimlerimiz iyidir ama fiyatlar çok düşük olduğundan pek bir kârımız olmuyor. Bize ancak işçiliğimiz kalıyor.”
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 05YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 11DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 14Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 15Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 01BATMAN VAKFI KURULUYOR
- 02BALPINAR’DA 100 YILLIK SORUN ÇÖZÜLDÜ
- 03 “YÜZME BİLMEYEN KALMASIN” PROJESİ
- 04Batman Çayındaki balık ölümlerini meclis gündemine taşıdı
- 05Temizlik ekipleri sahada
- 06SÜPER LİG ÖNCESİ MORAL DEPOSU : 9 MADALYA
- 07“HEPİMİZ AYNI GEMİDE YAŞIYORUZ”
- 08Petrolspor galibiyetle başladı! 2-1
- 09AK PARTİ BATMAN'DA BİRLİK VE HİZMET MESAJI VERDİ
- 10Batman’da otomobil ile motosiklet çarpıştı, 8 kişi yaralandı
- 11DİNÇ VE YILDIZ AİLELERİNİN MUTLU GÜNÜ
- 12SAADET PARTİSİ'NDE MEHMET FIRAT YENİDEN GÜVEN TAZELEDİ
- 13MİLLETVEKİLİ NASIROĞLU: VALİMİZİN YANINDAYIZ
- 14RECEP TAYYİP ERDOĞAN BULVARI HİZMETE AÇILIYOR
- 15PADİR: HAKSIZ TUTARLAR GERİ ÇEKİLSİN
Henüz Yorum yok