Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
Bölgede yaygın olarak devam eden tandırda ekmek pişirme geleneği, özellikle sofra kültürünün vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Kürtlerin, Fasların, Arapların, Azerilerin genel kültürünü yansıtan tandır ekmeği veya nanê tenûrê, asırlardır insanların sofrasındaki mümtaz yerini muhafaza ediyor.
Sanayi tipi fırınların gelişmesi, kent kültürünün kırsalda da etkili olmasıyla geçmişe oranla daha az üretilen tandır ekmeği, hem kokusu ve lezzetiyle hem de farklı görünümüyle diğer ekmek türlerinden daha imtiyazlı bir yere sahip.
Kırsal kesimlerde sac ekmeğinin de yaygın olarak pişirildiği bilinse de özellikle tandırlarda pişen ekmek, sulu yemeklere bandırılması ve geç bayatlaması dolayısıyla daha fazla rağbet görüyor.
Yerde açılan ve etrafı çamurla sıvanmış bir çukur veya toprağın üzerinde kubbe şeklinde yine çamurla sıvazlanarak yapılan fırında pişirilen ekmeğin hamuru da özel olarak hazırlanıyor.
Mayalanmış hamur, bir süre bekletildikten sonra ekşimesiyle tandırın başına getirilir. Eşit şekilde yumaklara ayrılan hamur, elde çırpılarak bir buçuk santim kalınlığında açılır. Yöreye göre üzerine; un, susam, yumurta veya su serpilir. Bundan sonra hamur, tandırın iç duvarlarına yapış
Asırların taşıyıp da günümüze getirdiği tandır ekmeğine tüm bölge halkı gibi Batmanlılar da özel bir ilgi gösteriyor. Özellikle kırsal kesimlerde daha fazla rağbet gören tandır ekmeği; lezzeti, enfes kokusu, uzun ömürlü ve sağlıklı oluşu dolayısıyla köylüler tarafından tercih ediliyor.
Batmanlı ev kadınları, asırlardır devam eden tandırlarda ekmek pişirme geleneğini sürdürmeye çalışıyorlar.
"40 YILDIR TANDIR EKMEĞİ YAPIYORUM"
Tandır ekmeğinin yapılışının çok zahmetli bir iş olduğunu belirten ev kadınlarından Sevda Hanım, özellikle ekmeği yoğururken yorulduğunu ve daha sonra yaktığı tandırın sıcaklığında ekmeğini çıkardığını söyledi.
Tandır ekmeği yapmanın yaklaşık yarım gününü aldığını ifade eden Sevda Hanım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tandır ekmeği için önce suyumuzu ısıtıyoruz. Daha sonra unumuzu eliyoruz ve hamurumuzu yoğuruyoruz. İki saat beklettikten sonra mayasını tutana kadar ondan sonra hamuru yuvarlak şekilde yapıyoruz. Tandırımızı çalı çırpı ile yakıyoruz ve hamurumuzu tandıra vuruyoruz. Yarım saat tandırda kalıyor ve piştikten sonra ekmeğimizi çıkarıyoruz. Ondan sonra biraz dinlendiriyoruz ve tandır ekmeğimiz artık yemek için hazırdır. Ninelerimizden bu yana tandır ekmeğini yapıyoruz. Bu biz Kürtlerin bir geleneğidir. Tandır ekmeğinin tadı çok güzeldir. 40 yıldır tandır ekmeğini yapıyorum. Bu gelenek asırlardır devam ediyor. Nenelerimiz tandır ekmeğini yapmış, bizler de bu geleneği devam ettiriyoruz."
TANDIR KİMİSİ İÇİN EKMEK KAPISI
Ayrıca, yoğun bir emek verilerek pişirilen tandır ekmekleri, marketlerde ve halkın yoğun olarak kullandığı yol kenarlarında açılan tezgâhlarda da satılıyor. Yoğun ilgi gösteren tandır ekmekleri, dar gelirli ailelerin geçim kaynağı haline de geliyor. Batman'ın en işlek caddelerinden biri olan Gülistan Caddesi üzerinde tezgâh açarak yaklaşık 20 yıldır tandır ekmeği satan Cengiz Şimşek, sattığı tandır ekmeleriyle geçimini sağlıyor. Halkın tandır ekmeğine rağbet gösterdiğini söyleyen Şimşek; büyük 2, küçük tandır ekmeğini ise 1,5 TL'ye satıyor. Şimşek, Batmanlıların aynı zamanda il dışındaki akrabalarına tandır ekmeği alıp gönderdiğini söyledi. (İLKHA)
Yazarlar
- 01Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 04DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 05Murat Çiçek ile röportaj:
- 06Ziver Özdemir ile Röportaj
- 07ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 08 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 09Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 10Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 11Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 12YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Batman Newroz’u 18 Mart’ta
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01İMİR VE RÜZGAR AİLELERİNİN MUTLU GÜNÜ
- 02BELEDİYENİN FAALİYETLERİNİ ANLATTILAR
- 03Uyuşturucu baskını
- 04DEM'Lİ GENÇLERDEN BASIN AÇIKLAMASI
- 05"İHTİYACA GÖRE ELEMAN ALINMALIDIR"
- 06BİLGİSAYAR KASASINDAN UYUŞTURUCU ÇIKTI
- 07BAŞKAN YILMAZ "YENİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI HAYIRLI OLSUN
- 08Eş başkanlardan imar çıkışı: İzin yok
- 09Esnaflar için yeni bir anlaşma
- 10OBEZİTEYE DİKKAT !
- 11VALİ CANALP "HUZUR NET BİR ŞEKİLDE HİSSEDİLİYOR"
- 12BELEDİYE'DEN GLÜTENSİZ DONDURMA ŞENLİĞİ
- 13DOKTOR TURAN, MAYMUN ÇİÇEĞİNE DİKKAT ÇEKTİ
- 14Sincar vurulduğu yerde anıldı
- 15DEVA'DA GÖREVLENDİRME
Henüz Yorum yok