Aerosol ozon tabakasını tahrip, insan sağlığını tehdit ediyor
25 Eylül 1974 yılında bilim adamları, aerosol spreylerin ozon tabakasını tahrip ettiği konusunda uyarıda bulundu. Bununla ilgili olarak ozon tabakasını incelten maddelerin inhalerler dışında herhangi bir aerosol üründe kullanılması Türkiye’de 2006 tarihinde resmi gazetede yayınlanan yönetmenlikte yasaklanmıştı.
Ozon tabakasının tahrip olmasına neden olan ve insan sağlığını olumsuz etkileyen aerosol spreylerin zararlarına değinen Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Güneş, yetkililerin aerosol ürünlerin önüne geçmesi gerektiğini söyledi.
25 Eylül 1974 yılında bilim adamların aerosol ürünlerin zararlarını tespit ettiklerini hatırlatan Güneş, "Yaklaşık 42 yıl önce bilim adamları aerosol, yani spreylerin zararlarını bulmuşlardır. Spreylerin ozon tabakasını tahriş ettiğini ve deldiğini tespit etmişlerdir. Bununla ilgili aerosolların içerisindeki bulunan zararlı maddeler olan klorokhadatil, halon, metil bromit ve hidro karbonların aşırı derecede sıkıntılı ve zararlı oldukları söyleniyor. Bu maddelerin hepsi ozon tabakasıyla beraber insan sağlığına da zarar veriyor." dedi.
Aerosolların içinde bulunan zararlı maddelerin insan sağlığına nasıl zarar verdiğini anlatan Güneş, "Bu maddelerin insan sağlığına verdikleri zararların genellikle cilt kanserine, bağışıklık sisteminin bozulmasına ve gözlerde kataraktın oluşmasına sebep olduğu biliniyor. Yaşlı hastalar ve astım hastaları da çok zarar görüyor. Ayrıca aerosol içindeki maddeler hava kirliliğine de sebep oluyor." diye belirtti.
Son olarak yetkililere seslenen Güneş, "Spreyler, yani aerosollar üretilmemeli ve parfümerilerde satılmamalıdır. Bu konuda gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03Murat Çiçek ile röportaj:
- 04YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01VALİ CANALP “ÇOCUKLAR, ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK GÜVENCESİDİR”
- 02TAŞKIN RİSKİNE KARŞI TARİHİ ADIM!
- 03BEŞPINAR’A ULAŞIM YENİDEN AÇILDI
- 04BAKAN TEKİN’E ZİYARET
- 05SASON’DA ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ AKADEMİK DESTEK BAŞLADI
- 06VEKİL RAMANLI “EĞİTİM SİSTEMİ KALIPLARDAN ARINDIRILMALIDIR”
- 07PARKLARA 694 OYUN GRUBU KAZANDIRILDI
- 08NİSAN AYI KAYMAKAMLAR TOPLANTISI YAPILDI
- 09MOR AHO’DA ANLAMLI BULUŞMA
- 10İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
- 11İHD : “Tecrit Uygulamaları Son Bulmalı”
- 12MEB Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Baran’dan Batman’a Ziyaret
- 13BESO’DAN SAĞLIK ALANINDA ÖNEMLİ İŞ BİRLİĞİ
- 14BATGEV Başkanı Ömer Cangir’den okul güvenliği değerlendirmesi
- 15KAPANAN KÖY YOLLARI KISA SÜREDE ULAŞIMA AÇILDI




Henüz Yorum yok