
Batman Çayı’nda leyleklerin göç molası
Batman Çayı ve Dicle Nehri'nin geçtiği Batman ve çevresi ilkbahar ve yaz aylarında binlerce leyleğe ev sahipliği yapıyor. Ayrıca komşu ilçe olan Bismil’de küçük bir alanda dünyanın en büyük leylek kolonisi bulunmaktadır.
Havaların ısınması ile her yıl şubat ayında Nil Nehri'nden, Dicle Nehri'nin geçtiği Batman'a akın eden leylekler kuş cennetini andırıyor. Bölgeye akın eden leylekler, yumurtlamak için güvenli buldukları çatı ve elektrik direkleri üzerinde yuva yapıyor. Yaz üremelerini tamamlayan yaklaşık 200 leylek, sürü halinde Batman Çayı kenarındaki sulak alanlarda besleniyor. Batmanlı Fotoğrafçı Orhan Kartal büyük koloniler halinde gelen leylekleri göçleri esnasında mola yerleri olan Batman Çayı’nda fotoğrafladı.
Batman İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İşler Şefi olan fotoğrafçı Orhan Kartal, “Göçmen leylekler şubat sonlarından itibaren Batman'da görünmeye başlar. Keza bu yıl Hasankeyf El Rızk Camii'nin müdavimleri olan 2 leylek bile zamanında gelip konaklamışlardı. Üremelerini yiyeceklerin bol olduğu Dicle Nehri kenarında yaparlar. Kar yağışının ve yağmurların bol olduğu yıllarda yiyecek de fazla olacağı için yavru sayısında artış gözlenmektedir. Nehre yakın yerlerde kurulan yuvalarda 4-5 yavrulu yuvalar sık olarak görülebilir. Leylekler genelde yuvalarını yüksek gerilim hattına kurarlar. Çevrede uygun yerlerin azlığı nedeniyle tercih edilir. Bir diğer önemli etmen; yuvaya konmayı kolaylaştıran yükseklikte olması ve yuvadan ayrılırken kendini boşluğa bırakarak daha az enerji harcayarak uçuşunu gerçekleştirilmesi. Üremelerini tamamlayan leylekler ağustos sonu itibariyle Batman Çayı'ndan Nil Nehri'ne doğru sürüler halinde göç etmeye başlarlar.” şeklinde konuştu.
Yazarlar
- 01Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 02 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 03Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 04Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 05 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 06ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 09İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 10Ziver Özdemir ile Röportaj
- 11Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 12YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01“Sarıyer taraftarlarının çirkin eylemi yanlarına kâr kalmamalı”
- 02VALİ CANALP “EMEKÇİLER KALKINMANIN TEMEL TAŞIDIR”
- 03OSB YÖNETİM KURULU TOPLANDI
- 04ODUNCU’DAN TÜPRAŞ İŞÇİLERİNE DESTEK
- 05HASANKEYF KIRSALINA 40 MİLYON TL’LİK ALTYAPI HAMLESİ
- 06JANDARMA KAÇAKÇILARA GÖZ AÇTIRMIYOR
- 07Aydın Gülmez'den Sarıyer taraftarına sert tepki;
- 08İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLERİ TOPLANTISI YAPILDI
- 09İL İSTİHDAM KURULU TOPLANDI
- 10DEMİR’DEN VERGİ SÜRESİ UZATMA ÇAĞRISI!
- 11DEVA BAŞKANI YILMAZ'DAN SERT TEPKİ
- 12BAŞKAN GÜNEŞ, 4. TARIM VE ORMAN ŞÛRASI’NA KATILDI
- 13HAMİTOĞLU'NDAN SARIYER TEPKİSİ
- 14BATMAN’DA TARİHİ DOKUNUŞLA MODERN DÖNÜŞÜM
- 15MİLLETVEKİLİ RAMANLI RADYO YÜKSEL'E KONUK OLDU
Henüz Yorum yok