‘Ilısu Barajı’nı yapmayın, halkınıza kulak verin’
‘Ilısu Barajı’nı yapmayın, halkınıza kulak verin’
Hasankeyf'i korumak için mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden Avrupa Parlamentosu Kültür ve Eğitim Komitesi Üyesi Julie Ward, hükümete "Ilısu Barajı’nı yapmayın, halkınıza kulak verin" diye seslendi.
Yapımı devam eden Ilısu Barajı nedeniyle 12 bin yıllık tarihe Hasankeyf sular altında bırakılmak istenirken buna karşı mücadele de devam ediyor. İngiltere İşçi Partisi ve Avrupa Parlamentosu Kültür ve Eğitim Komitesi Üyesi Julie Ward, Hasankeyf'in sular altında bırakılmaması gerektiğini vurgulayarak geçtiğimiz haftalarda AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a mektup gönderdi. Yolladığı mektubun yanıtını henüz alamadığını ifade eden Ward, Türkiye'yi uluslararası hukuka uygun davranarak Hasankeyf ve Dicle Vadisi'nin yaşatılması için adım atmaya çağırdı.
'TÜRKİYE HUKUKA UYMALI'
Nerede olursa olsun kültürel miraslara sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Ward, insanlık miraslarının yok edilmesinin bir insanlık suçu olduğuna dikkat çekti. Doğal yaşam alaları ve kültürel mirası korumaya yönelik uluslararası yasalarının daha da güçlendirilmesi gerektiğini savunan Ward, "Hasankeyf için var olan yasalar yeterlidir. Fakat yasalara Türkiye Hükümeti uymuyor. Örneğin mültecilere muamele ile ilgili de uluslararası sözleşmeler söz konusu, değil mi? Fakat Bay Erdoğan bu sözleşmelerin getirdiği standartları da benimsemiyor. Ya da Mandela Anlaşması gibi politik tutsaklara nasıl davranılması gerektiğine dair sözleşmeler de mevcut. Bay Erdoğan'ın bu sözleşmelere de uymadığını ve benimsemediğini biliyoruz. Yani sorun şu ki, Türkiye hali hazırda pek çok uluslararası anlaşmayı ihlal etmektedir. Bunlarda Türkiye'nin hukuksuz bir devlet haline geldiğini gösteriyor" dedi.
‘SUÇ DUYURUSU BULUNMAK ZORUNDAYIZ’
Siyasetçilerin hukuku işlemeyen devletleri ifşa etmek gibi bir görevinin olduğuna dikkat çeken Ward, "Uluslararası anlaşmalara uymayan bu politikacılar hakkında suç duyurusunda bulunmak zorundayız" diye konuştu.
'ERDOĞAN'A OLACAKLARI ANLATTIM'
Ward, Erdoğan'a yolladığı mektubun içeriğinde şunların yer aldığını söyledi: “Hasankeyf'in uluslararası önemini vurguladım. Dünyada tehlike altında diye listelenmiş 100 kültürel miras arasında olduğunu söyledim. Bu Hasankeyf'in global ölçekte önemini anlamasına yeter aslında. Ayrıca Hasankeyf'in sular altında kalmasının toplumda nasıl bir yaraya sebep olacağını ifade ettim ve bölgedeki ekonomik potansiyele etkisini anlattım. 80 bin kişinin işini tehlikeye atıyor bu proje. Ona uluslararası çevre bilinci ve sorumluluğundan bahsettim, çünkü Dicle Nehri Suriye ve Irak'ta da akmaya devam ediyor. Bu nedenle burada bir baraj yaparsa, bunun etkileri nehrin aşağısında da hissedilecek. Yani geleceğe dair uluslararası bir sorumluluğu var. Komşu ülkelerde çevresel devamlılığın sağlanması adına bir sorumluluğu var dedim.”
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 04Murat Çiçek ile röportaj:
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01ŞEYH SÜLEYMAN BAĞDU DAVASI KARARA BAĞLANDI
- 02Batman Çayı’na giren 2 çocuktan biri boğuldu
- 03ŞEHİR GİRİŞLERİNDE ÇEVRE VE DÜZENLEME ÇALIŞMALARI
- 04TÜZÜN “MENFUR SALDIRILARI EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINIYORUZ”
- 05CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A PETROLSPOR FORMASI
- 06TIMOKLULAR DERNEĞİ'NDEN EĞİTİMDE ŞİDDET UYARISI
- 07SAĞLIKTA ŞİDDETE KARŞI ORTAK ÇAĞRI
- 08ANAVATAN PARTİSİ’NDEN TURGUT ÖZAL’A YILDÖNÜMÜNDE ANMA
- 0915 TEMMUZ DERNEĞİ’NDEN BATMAN’DA BİRLİK MESAJI
- 10ŞİDDETE KARŞI ‘YAŞAM NÖBETİ’
- 11ENGELLİLERE ÖTV MUAFİYETİNDE YENİ DÜZENLEME
- 12OKULLAR KORKU DEĞİL, GÜVEN ÜRETMELİDİR
- 13OKUL GÜVENLİĞİ TOPLANTISI YAPILDI
- 14TÜZÜN “MENFUR SALDIRILARI EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINIYORUZ”
- 15WORLDMAR AVM 20. YILINI KUTLADI




Henüz Yorum yok