
KÖPEĞİN SALDIRDIĞI KİŞİ,KAS YIKIMI VE BÖBREK YETMEZLİĞİ YAŞADI
Köpeğin saldırdığı 24 yaşındaki genç kız, sağlığına kavuştu
Köpek saldırısına uğrayan ve Batman Eğitim Araştırma Hastanesine şuuru kapalı bir şekilde getirilen 24 yaşındaki Rojbin Berçem Tarhan'da kas yıkımı yaşanmış ve 20 gün yoğun bakımda tedavi görmüştü. Yaşanan zorlu sürecin ardından Tarhan’dan güzel haber geldi. Çok zor bir süreçten geçen üniversite öğrencisi Rojbin Berçim Tarhan, yetkililere seslenerek sokaklarda başıboş dolaşan köpeklere bir çözüm bulunmasını istedi.
.jpg)
KAS YIKIMI VE BÖBREK YETMEZLİĞİ YAŞADI
Genç kızın yaşadıkları ve tedavi süreci hakkında bilgi veren Batman Eğitim Araştırma Hastanesi Yoğun bakım Uzmanı Dr. Deniz Şanlı, saldırıya uğrayan genç kızda kas yıkımı ve böbrez yetmezliği meydana geldiğini ifade etti. Şanlı, "McArdle (Tip V Glikojen Depo) hastalığı, ‘glikojen fosforilaz’ enzim eksikliğine bağlı olarak gelişen kalıtsal glikojen depo hastalıklarındandır. Hastalık, belirgin olarak kasın güçsüzlüğüne neden olmakta, egzersiz sonrası gelişen ağrı, yorgunluk ve kramplarla kendini göstermektedir. Hastalarda çeşitli düzeylerde kas güçsüzlüğü olabildiği bilinmektedir. Hastalarda bazen aşırı egzersize bağlı rabdomiyoliz denilen iskelet kaslarının parçalanması nedeniyle yüksek miktarda oluşan toksik maddelerin kana karışması ve sonunda böbreklerde birikmesi sonucunda böbrek yetmezliği gelişebilmektedir. Gerekli tedaviler uygulandığı halde böbrek yetmezliğinin devam etmesi durumunda diyaliz gibi tedavilere ihtiyaç duyulmaktadır.Hastamız Rojbin Berçim Tarhan, 24 yaşında ve 7 yaşından itibaren McArdle Sendromu tanısı almıştır. Zaman zaman erken yorulma gibi şikayetleri olan ancak onun dışında hayatını normal bir şekilde idame ettiren bir üniversite öğrencisidir. Bir sınav dönüşü kendisine saldıran bir köpekten kaçmaya çalışırken, ağır fiziksel efora bağlı olarak bütün vücudunun yaygın bir şekilde kasılması sonucunda yere yığılıp kalmış ve çevredekilerin yardımlarıyla hastanemize getirilmiş, hastanın ilk tedavisi düzenlenmiştir.”
20 GÜNLÜK YOĞUN BAKIMIN ARDINDAN DEĞERLERİ NORMALE DÖNDÜ
İlerleyen 3-4 gün içerisinde hastanın genel durumunda bozulma, böbrek fonksiyon testlerinde kontrol edilemez düzeyde artış, koyu renk idrar, akciğerde sıvı birikimine bağlı olarak solunum sıkıntısı gelişmesi, oksijen ihtiyacının olması üzerine hasta yoğun bakıma alınmıştır. Hastanın diyaliz tedavisi kişinin kendi böbreği gibi yanı başında sürekli olarak günler boyunca bizim düzenlemiş olduğumuz tedavi yaklaşımlarıyla çalışan bir diyaliz cihazıyla gerçekleştirilmiştir. Yaklaşık olarak 20 gün süren tedavi sürecinin ardından bizlere ne mutlu ki daha önce altüst olmuş olan bütün tahlil değerleri olağan sınırlara gelmiş durumdadır ve en önemlisi de hastamızın yüzü gülmektedir. Bizler bütün yoğun bakım ekibi olarak yürekten diliyor ve istiyoruz ki şimdi Rojbin Berçim’in önünde umut dolu ve pırıl pırıl bir hayat olsun” dedi.
“HALA HAYATTA OLABİLDİĞİME İNANAMIYORUM”
Köpek saldırısında adeta kabusu yaşayan ve çok zor günler geçiren Rojbin Berçim Tarhan, doktor ve sağlık çalışanlarına teşekkür etti. Tarhan, "Hala hayatta olabildiğime inanamıyorum. Köpek saldırısı sonucu bende kas yıkımı oldu. Diyalize girdim, çok sıkıntılı bir süreçten geçtim. 20 gün yoğun bakımda kaldım. Şu an sağlığıma kavuşmamda emeği geçen tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı,
Yazarlar
- 01Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 04DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06Murat Çiçek ile röportaj:
- 07Ziver Özdemir ile Röportaj
- 08ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 09 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 10Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 11Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 12Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 13YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 14RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01Parmağına yüzük sıkışan kişiyi itfaiye ekipleri kurtardı
- 02HÜDA PAR'DAN ANADİL YÜRÜYÜŞÜ
- 03EKMEK YENİDEN ZAMLANDI
- 04BURAK GROSS 4. YILDÖNÜMÜNÜ KUTLUYOR
- 05BATMAN’IN YENİ NÜFUSU AÇIKLANDI
- 06ÖZEL İDARESPOR’DAN SİVASSPOR’A UZANAN BAŞARI HİKAYESİ
- 07BAŞKAN TUTUŞ, CHP’DEN İSTİFA ETTİ
- 08İKİ GASPÇI TUTUKLANDI!
- 09BASKETBOL BÖLGE ŞAMPİYONU: BATMAN ÖZEL İDARESPOR
- 10BAŞKAN ŞANSİ, GENÇLERLE BİR ARAYA GELDİ
- 11SEFA KAVRAZ, PETROLSPOR’DA
- 12DEPREMİN HAYATINI KAYBEDEN VATANDAŞLAR ANILDI
- 13SEÇMELİ KÜRTÇE DERSLERİ
- 14HÜDA PAR’DAN SEÇMELİ KÜRTÇE DERSLERİ İÇİN FARKINDALIK ZİYARETLERİ
- 15PARKLARDA GENİŞ KAPSAMLI BAKIM VE ONARIM ÇALIŞMASI
Henüz Yorum yok