VEDAT DEMİR

Kurtarılmış Şehirler

Uzun süre Covid-19 virüsünün bulaştığı şehirler ve vaka sayısı gizli tutulmuştu. Toplu göç hareketlerine meydan vermemek adına böyle bir yaklaşım geliştirildiğini bizzat sağlık bakanı Fahrettin KOCA dile getirmişti.

Geçtiğimiz günlerde sağlık bakanlığı tarafından virüsün görüldüğü iller kamuoyu ile paylaşıldı. Virüsün yayılım hızı ve vaka artışları daha çok metropol şehirlerde kendini gösterdi. Uzun süre kamuoyunda alınan tedbirler ile ilgili tartışmalar yaşandı. Kimi tartışmaların konusu alınan tedbirlerin yetersizliği iken kimi tartışmalar da tedbirlerin geç alındığı ile ilgili oldu. Tabi, tedbirlerin etkisiz ve zayıf olduğu ile ilgili tartışmalar da olmadı değil. Son tahlilde açıklanan verilere bakınca Anadolu’nun pek çok şehrinde bulunan Covid -19 vakalarının sayısı iki elin parmaklarını geçmeyecek kadar az olduğu görülüyor. Tabi ilerleyen günlerde artması da yüksek ihtimal. Bu şehirlerdeki vakalar da daha çok metropollerden gelenler ile oluyor.

Bu durum da haliyle acaba bu şehirlerde alınacak sıkı tedbirler ile az sayıda olan bu hastaların tedavisi ve yeni vakaların önünü keserek o şehirlerin giriş çıkışlarını sıkı bir şekilde kontrol ederek zaruri haller dışında giriş çıkışlarını yasaklayarak kurtarılmış bölgeler haline getiremez miyiz? sorusunu akıllara getiriyor. Bu şekilde her şehrin risk durumuna göre ademi merkeziyetçi (valiliklerce)bir anlayış ile tedbirlerini en sıkıdan en gevşek olana dek kendi içinde uygulamasına olanak sağlayabilirsek toplum biraz daha rahatlamış olur. Bir şehirde hiçbir vaka yoksa giriş çıkışlarda sıkı bir kontrole tabi ise sıfır risk politikası ile çalışılırsa o şehirlerde sosyal ve ekonomik yaşam doğal haline gelebilir. Teker teker bu kurtarılmış şehirler hem ekonomiye can verecek hem de öteki iller için umut ışığı olacaktır. Böylece her il ve ilçe merkezi kendi şehrini kurtarılmış bölge haline getirmek için devletin aldığı tedbirlere canla başla uyacak ve karantina uygulamasının süresini kısaltacak katkıları sunacaktır.

Salgının yaygın olduğu metropollerde de bu yöntem aynı şekilde sıkı tedbirler çerçevesinde yapılabilir. Gerekirse bu şehirlere özgü sokağa çıkma yasağı uygulanabilir. Bu şehirlerde üretim dursa bile kurtarılmış bölgeler bu şehirler için üretime devam edebilir. Hatta sağlık ekipmanları ve personelleri bile buralara kaydırılabilir. Bu şekilde uygulanacak bir eylem planı sanırım tartışan tarafların tamamını rahatlatacaktır. Benzer fikirler belki bilim kurulunca da masaya yatırtılmış olabilir.

Sonuç itibarı ile tüm Türkiye’yi metropol şehirleri gibi görerek aynı karar ve tedbirler ile değerlendirmek çok verimli olmayabilir. Virüs her ne kadar Çin’nin Vuhan şehrinde ortaya çıktı ise de 1.5 milyar nüfusu olan ülkede kaç eyalette ve kaç kişiye bulaştığı düşünülünce yukarıda bahsettiğimiz yöntemin etkililiği sanırım daha iyi anlaşılacaktır.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri