
Sebze kurutarak kışa hazırlık yapıyorlar
Batman'da ağustos ve eylül aylarında ev hanımları tarafından yapılan kış hazırlığı geleneği devam ediyor.
Batman’da yöresel lezzetleri ve geleneksel yemekleri kış aylarında da mutfaklarından eksik etmek istemeyen kadınlar, bunun için yoğun çabalarla ciddi bir hazırlık dönemi geçiriyor.
Batman'da birçok ev kadını evlerinin damında patlıcan ve biber gibi sebzeleri kurutup, kışa hazırlık yapıyor. Yaz aylarının sonunda Batman'daki birçok ev hanımı, kışa hazırlık için patlıcan biber alarak komşu kadınlarla imece usulü dolma yaparak onları damlarda kurutuyor. Kadınlar, sonbaharda hazırladıkları yemeklikleri daha sonra kış aylarında dolma yaparak tüketiyor.
Yaptıkları hazırlıklarla ilgili konuşan Ayşette Yılmaz, “Her sene biz Batmanlı kadınlar dolma yapıyoruz. Hale gidip patlıcan, biber alıyoruz. Daha sonra aldığımız patlıcan ve biberleri eve getirip mahalledeki kadınları çağırıyoruz ve birlikte yapıyoruz. Biber ve patlıcanların içini çıkarıp damda asıyoruz. Bunlar kuruduktan sonra kışın dolma yapıp yiyoruz. Bu biz kadınlar arasında gelenek oldu, her sene yapıyoruz.” dedi.
Yaptıkları hazırlığın geçmişten bu yana devam ettiğini vurgulayan Hediye Yılmaz, “Biz kadınlar her sene biber, patlıcanlarımızı kışa hazırlık için hazırlıyoruz. Bu bizler için bir gelenek haline geldi. Her sene pazara gidiyoruz, biber ve patlıcan alıyoruz. Eve geldiğimizde komşularımızı çağırıp birlikte hazırlık yapıyoruz, keyifli geçiyor. Biber ve patlıcanların içini açıp damda kurutuyoruz, kışında dolma yaparak yiyoruz. Bu âdeti ninelerimiz, annelerimize öğretti; annelerimizde bize öğretti ve bizde çocuklarımıza öğreteceğiz. Bu geleneği sürdüreceğiz inşallah.” ifadelerini kullandı.
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 09ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 10DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 14Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 15Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 01ESNAF ODASI'NDAN "TEKSTİL FUARI" ÇAĞRISI
- 022.600 TON HAFRİYAT BERTARAF EDİLDİ
- 03Eğitim-Bir-Sen Batman Şubesi İl Divan Toplantısı Yapıldı
- 04Batman Belediyesi’nden hijyen çalışması
- 05Batman’dan Gazze’ye “Sumud Filosu” Desteği
- 06BATSO’DAN MADDE BAĞIMLILIĞINA SAVAŞ İLANI
- 07Yağlık ayçiçeği tarlasında ‘tarla günü etkinliği’ düzenlendi
- 08BATMAN’DA HER YIL 9 BİN KİŞİ EHLİYET BAŞVURUSU YAPIYOR
- 09İL BAŞKANI ÇETİN’DEN KIBRIS GAZİSİNE ZİYARET
- 10Kayıp yakınları Abdullah Tarım'ın akıbetini sordu
- 11MİLLETVEKİLİ RAMANLI “HALKIMIZIN SESİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
- 12BATMAN KÜTÜPHANELERİ 62 BİN KİŞİYİ AĞIRLADI
- 13GENİŞ KAPSAMLI ELEKTRİK KESİNTİSİ
- 14İSTANBUL’DA BATMANLILAR VAKFI İÇİN ÖNEMLİ ADIM
- 152 OLAN ŞERİT 3’E ÇIKARILIYOR
Henüz Yorum yok